Referendum over fusie splijtzwam in raad Brunssum

Print
Referendum over fusie splijtzwam in raad Brunssum

De gemeenteraad van Brunssum (archiefbeeld). Afbeelding: De Limburger/Luc Lodder

Brunssum - Niet alleen burgers, maar ook de gemeenteraad kan via een referendum de mening van burgers peilen. De raad nam daarover dinsdagavond een voorstel aan.

De volksraadpleging is bedoeld voor onderwerpen waarover de politiek verdeeld is. Maar het voorstel zelf bleek een splijtzwam. PvdA en VVD verwijten de lokale partijen dat ze het referendum gebruiken om met gemeenschapsgeld campagne te voeren tegen de herindeling, terwijl die er volgens hen niet komt. De SP hekelt de slechte voorbereiding van het voorstel.

Mening al klaar
Lokale en landelijke partijen verwijten elkaar dat ze niet naar de burger luisteren maar hun mening al klaar hebben.

Het duurt zeker enkele maanden voor het eerste referendum kan worden gehouden. Dan heeft de Tweede kamer zich waarschijnlijk al uitgesproken over de vraag of Brunssum bij Heerlen en Landgraaf moet. Maar de Eerste Kamer nog niet. En de gemeente kan nog procederen. Alle tijd dus voor een referendum, zegt Ger Gerards (BCD).

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →