Tieners verdacht van leegroven bankrekeningen met Tikkie-app

Print
Tieners verdacht van leegroven bankrekeningen met Tikkie-app

Foto ter illustratie Afbeelding: Thinkstock

Twee tieners uit het Brabantse Oosterhout zijn dinsdag aangehouden op verdenking van het leegroven van een aantal bankrekeningen. Ze misbuikten daarbij de Tikkie-app, waarmee je met vrienden of familie onderling kleine bedragen kunt overmaken.

Slachtoffers die op Marktplaats een advertentie zagen met een mobiel telefoonnummer erbij, namen via WhatsApp contact op met de verkoper. Om vertrouwen te winnen werd voorgesteld om met de Tikkie-app een betaling van 1 cent te doen. De verdachten hadden een phishingwebsite die identiek was aan de website van Tikkie, waar de potentiële kopers naartoe werden geleid. 

Foutmelding
Vervolgens kreeg de koper tijdens de pogingen om in te loggen en de cent over te maken een aantal malen een foutmelding. Gedurende de inlogpogingen kregen de verdachten met de gephishte inloggegevens van het slachtoffer toegang tot diens bankrekening, die ze in korte tijd leegroofden.

Het cybercrimeteam heeft 42 aangiften in behandeling genomen.

Inval 
In de woning van een van de Oosterhoutse verdachten – die beiden zijn geboren in 1999 – werd ook een flinke hoeveelheid soft- en harddrugs aangetroffen die klaarstond voor verzending naar het buitenland. De verdovende middelen werden door de politie in beslag genomen.

Tijdens het onderzoek bleek deze verdachte ook betrokken te zijn bij andere internetoplichtingen. Bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) werden diverse aangiftes gedaan waarbij hij betrokken lijkt te zijn.

Beide verdachten worden na verhoor overgedragen aan het Openbaar Ministerie in Breda.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →