'Criminaliteit verbijsterend bij woonwagenkamp'

Print
'Criminaliteit verbijsterend bij woonwagenkamp'

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Retersbeek - Een grote actie bij een kampje in Klimmen leverde veel op. Verbijsterend hoeveel criminele activiteiten er waren achter de façade, zegt burgemeester Wil Houben.

Negen mensen zijn gearresteerd bij een actie, woensdag op een woonwagenkampje in Klimmen. In de acht bewoonde chalets troffen politie en andere diensten vijf wietplantages en zes vuurwapens aan. Bij alle woningen werd illegaal stroom en gas afgetapt.

De politie nam ook zeven auto’s, twee motoren en een jetski in beslag waarvan onduidelijk was wie de eigenaar was. Ook werd vijftig mille aan contanten ingenomen. Daarnaast is apparatuur om drugs te maken gevonden. Bewoners bleken ook een illegale sloperij in gebruik te hebben, en er zijn woningen gebouwd op grond van de gemeente.

Beleefd
De betrokken bewoners krijgen binnenkort een proces-verbaal en een sommatie om die weg te halen. Zo niet, dan volgt een dwangsom.

Burgemeester Wil Houben van Voerendaal zegt verbijsterd te zijn over wat er allemaal is aangetroffen. "Er woonden geen mensen die de buurt terroriseerden. Ze groetten beleefd, er was geen overlast. Maar als je achter de façade kijkt, zie je dat er veel mis is."

Het woonwagenkamp was van ’s ochtends vroeg tot laat in de middag afgezet. De wietlucht was goed te ruiken. "Het is weer zover", zei Houben. Op een kampje op bedrijventerrein Lindelaufer Gewande werden sinds vorig jaar meerdere invallen gedaan.

Flexteam
De aanpak maakt deel uit van het beleid van de gemeente Voerendaal om verdachte locaties aan te pakken. Ook deze inval werd lang voorbereid.

In Klimmen was het een komen en gaan van auto’s, busjes en grijpers. Chalet na chalet werd doorzocht. Bij de actie was een flexteam met rond de honderd mensen van politie, brandweer, Belastingdienst, douane, energiebedrijf Enexis, sociale dienst en de gemeenten Voerendaal, Stein en Heerlen betrokken. Houben: "Zeker die van Stein zijn ervaringsdeskundigen, na de recente invallen daar.” Tijdens de invallen was het in en rond het kamp rustig. Houben: "Een enkeling was in paniek, verder valt het erg mee. Het was nog vroeg en donker toen we met een overmacht aankwamen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →