‘Gewezen grote boef’ vreest voor zijn leven in gevangenis

Print
‘Gewezen grote boef’ vreest voor zijn leven in gevangenis

Afbeelding: Archief ANP

Frits S. (58) uit Geleen hangt een celstraf van vier jaar boven het hoofd voor wapenbezit en het vervoeren van munitie. De straf heeft het Openbaar Ministerie tegen hem geëist voor de rechtbank Roermond.

De 'gewezen grote boef', zoals zijn advocaat Serge Weening zijn cliënt S. noemde, smeekte de rechters hem niet naar de cel te sturen. "Ik wil niet in de gevangenis sterven.”

Veel vijanden
S. is niet bang dat hij vanwege zijn gezondheid een celstraf niet zal overleven. Hij weet echter dat hij onder criminelen veel vijanden heeft die met hem willen afrekenen. Hij zou in zijn recente politieverhoren een boekje hebben opengedaan over ‘het wereldje’. S. vreest dat hij voor zijn vijanden in de gevangenis, waar hij heel wat jaren van zijn leven doorgebracht, het meest kwetsbaar is.

'Erin geluisd'
Frits S. dook een jaar geleden onder nadat de politie een grote voorraad wapens, munitie, geluidsdempers, ploertendoders en pepperspray in zijn huis in Geleen had gevonden. Een groot deel daarvan zou volgens S. van zijn ex-partner en haar vriend zijn. "Ik ben erin geluisd.”

Op de vlucht voor de politie vond Frits S., zo zegt hij, een veilig onderkomen bij de president van No Surrender Tilburg. Met hem was hij op 28 november 2016 per auto onderweg toen de marechaussee hen in Ittervoort aanhield. In de auto lag munitie. Die honderd patronen waren volgens S. van de leider van de motorclub. Die zou hem met zachte dwang hebben overgehaald op de biechten dat het zijn munitie was. "Ik kon niet anders. Hij had me ook goed geholpen.”

Nieuw leven
Advocaat Serge Weening vroeg de rechtbank niet mee te gaan met de eis van vier jaar van het OM. “Mijn cliënt wordt 59. Hij is écht een nieuwe leven begonnen. Hij heeft vaker beterschap beloofd en dat niet waargemaakt. Nu meent hij het echt.” 

Weening vroeg de rechtbank S. een voorwaardelijke celstraf en een forse werkstraf op te leggen. "Desnoods voor alle zeven feiten die nu op zijn dagvaarding staan apart de maximale werkstraf van 240 uur.” Dat zou 1680 uur werkstraf betekenen.

De uitspraak is op 8 november

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →