Vader biedt 1,2 miljoen nadat dochter vijf mensen doodreed in Oekraïne

Print
Vader biedt 1,2 miljoen nadat dochter vijf mensen doodreed in Oekraïne

Afbeelding: Het Nieuwsblad

De 20-jarige Alyona Zaitseva reed vorige week door rood met bijna 100 kilometer per uur. Haar actie kostte vijf mensen het leven, zes raakten zwaargewond. Zaitseva's vader Vasily zet een legertje advocaten in om te voorkomen dat zijn dochter voor tien jaar de cel in moet.

Op de beelden is de impact van het ongeluk in het Oekraïense Kharkiv goed te zien. Alyona Zaitseva rijdt met een enorme snelheid door rood, waarna ze door een andere auto in de flank wordt gegrepen. Haar Lexus wordt weggeslingerd en ramt elf voetgangers van het voetpad. Vijf mensen komen om, onder wie een meisje van 15. 

Zaitseva werd opgepakt en riskeert nu een gevangenisstraf van tien jaar. Ze verscheen huilend in de rechtbank. De rechter weigerde een borgsom in te stellen.

Smeken
Zaitseva’s vader Vasily, een steenrijke energiemagnaat, stelt nu samen met zijn advocaten een ‘compensatiepakket’ samen voor de nabestaanden van de slachtoffers. "Mijn vrouw en ik smeken de families op onze knieën dat ze onze dochter vergeven", aldus Vasily Zaitsev.

Vasily benadrukt dat zijn dochter op het kruispunt werd gegrepen door de Volkswagen. "Het was een ongeval met twee auto’s, ik hoop dat de rechter dat meeneemt in zijn beslissing." De 49-jarige bestuurder van de Volkswagen - die door groen reed - verklaarde eerder dat hij de Lexus van Zaitseva onmogelijk kon ontwijken: "Ze vloog met een te hoge snelheid het kruispunt op.” Hij weigert elke verantwoordelijkheid voor de crash op zich te nemen.

1,2 miljoen
Het compensatiepakket van vader Vasily zou 1,2 miljoen euro per persoon bedragen. Hij hoopt dat hij met dit gebaar zijn dochter vrij kan krijgen. De kans is echter klein dat Zaitseva er zonder straf vanaf komt, want ze werd in het verleden al meermaals beboet voor snelheidsovertredingen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →