Groen licht voor verhuizing museum naar Venloos postkantoor

Print
Groen licht voor verhuizing museum naar Venloos postkantoor

Het voormalig postkantoor aan de Keulsepoort in Venlo. Afbeelding: Lé Giesen

Het gemeentelijk Museum Van Bommel Van Dam mag als zelfstandig museum verder gaan in het Venlose postkantoor. De gemeenteraad (minus LokaleDemocraten en SP) stemden woensdagavond voor de plannen waarvoor gemeente en provincie 8,5 miljoen euro uittrekken.

De gemeenteraad van Venlo spreekt sinds 2004 over verzelfstandiging van het museum, na jaren van plannen maken ligt er met de verhuizing naar het Venlose postkantoor een plan dat ook op politiek draagvlak kan rekenen. Twijfels waren er wel over de cijfers die onder het plan liggen.

Verdubbeling
Museum Van Bommel Van Dam verwacht in het nieuwe onderkomen jaarlijks 30.000 bezoekers te trekken, dat is zowat een verdubbeling van het aantal bezoekers dat het museum momenteel trekt.

Met name coalitiepartij VVD en oppositiepartijen LokaleDemocraten en SP zetten daar vraagtekens bij. Maar voor de VVD woog woensdagavond zwaarder dat met de aankoop van het postkantoor het deel van de Venlose binnenstad rond de Keulse Poort een belangrijke impuls krijgt. “Wij houden ons dan ook het recht voor om heel kritisch te zijn over het businessplan waarmee straks de nog te vormen museumstichting straks komt”, aldus VVD-raadslid Rob Pijpers.

Onrealistisch
Voor LokaleDemocraten en SP ligt er een onrealistisch toekomstplan voor het museum voor en zijn daardoor de financiële voor de gemeente Venlo te groot. Beide partijen stemden dan ook tegen. Desondanks kon wethouder Jos Teeuwen (CDA, Cultuur) na afloop van de stemming spreken van ‘een historisch besluit’. “Het zelfstandig Museum Van Bommel Van Dam blijft voor de stad en de regio Venlo behouden.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →