Duikers zoeken bewijs tegen Bende van Nijvel

Print
Duikers zoeken bewijs tegen Bende van Nijvel

Het kanaal tussen Brussel-Charleroi, vlakbij Ronquières. Afbeelding: Google Maps

Duikers hebben woensdag in het kanaal Brussel-Charleroi in de buurt van Ronquières gezocht naar mogelijk nieuw bewijs tegen de beruchte Bende van Nijvel.

Dat heeft het parket van Bergen bevestigd, zonder verdere details te geven. Woordvoerder François Demoulin zei dat het slechts gaat om "verificaties van elementen uit het dossier"'.

Kogelwerend vest
Op dezelfde plekken is in 1986 ook gezocht naar bewijsmateriaal tegen de zeer gewelddadige roofovervallers. Destijds werd een kogelwerend vest boven water gehaald, munitie en een pistool dat was gestolen van een politieagent. De onderzoeksrechter stelde in 2009 vast dat de voorwerpen, allen nog in goede staat, niet noodzakelijkerwijs door de gezochte bendeleden in 1985 in het kanaal waren gegooid.

Opgebiecht
De vondst gaf aanleiding tot de veronderstelling dat er sprake moest zijn van manipulatie van het onderzoek naar de Bende van Nijvel, die de dood van in totaal 28 mensen op zijn geweten heeft. De onopgeloste zaak werd vorige week na al die jaren weer actueel, toen bekend werd dat een voormalige rijkswachter op zijn sterfbed had opgebiecht dat hij het bendelid 'de Reus' was.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →