Bibob: wat is dat en wat kun je er nog tegen doen?

Print
Bibob: wat is dat en wat kun je er nog tegen doen?

In september was er nog een persrondleiding door het klooster om de plannen voor het Hiltonhotel nader toe te lichten. Afbeelding: Archieffoto Jeroen Kuit

Koningsbosch - Het zal toch niet? Die gedachte zal bij menigeen opkomen nu het plan voor een Hilton-hotel op losse schroeven staat door een negatief Bibob-advies. Wat behelst zo’n advies en wat kun je er nog tegen doen?

Wellness, een toprestaurant, honderd luxe hotelkamers. 
Het kwam allemaal voorbij tijdens een ronkende perspresentatie vorige maand over het klooster in Koningsbosch. Na jaren van verval gloorde een nieuwe toekomst, maar nu dreigt de Wet Bibob roet in het eten te gooien. 

Ernstig gevaar
Ontwikkelingsmaatschappij Gelasius bv is doorgelicht door het Landelijk Bureau Bibob. Dat concludeert dat er ‘ernstig gevaar’ bestaat dat het project gefinancierd wordt met uit strafbare feiten verkregen middelen en dat er ‘ernstig gevaar’ bestaat dat de vergunning gebruikt zal worden om uit strafbare feiten verkregen voordeel te benutten. Voor de gemeente Echt-Susteren is het rapport aanleiding de vergunning die nodig is voor de ombouw van het klooster te willen weigeren. 

Welke aanwijzingen er zijn voor de conclusie van het Landelijk Bureau is onbekend. Een Bibob-advies is geheim. 

Criminele activiteiten
Zelfs de vergunningaanvrager mag het advies alleen maar inzien en aantekeningen maken, maar het niet kopiëren. Bestuursorganen zoals burgemeesters, colleges van B en W of een provincie kunnen Bureau Bibob inschakelen als ze zeker willen weten dat een vergunning die wordt aangevraagd niet zal worden gebruikt voor criminele activiteiten. Zo zou iemand bijvoorbeeld een horecavergunning kunnen aanvragen voor een café waar vervolgens geld uit het criminele circuit wordt witgewassen. 

Systemen
Bureau Bibob licht na een verzoek daartoe de vergunningaanvrager en zijn financiële achtergrond helemaal door. Daarvoor worden onder meer de systemen van het Openbaar Ministerie, de politie en de Belastingdienst geraadpleegd. Komt daar niets opvallends uit, dan kan een vergunning worden verleend. 

Blijkt dat iemand is veroordeeld voor een strafbaar feit, dan kan dat bij de beoordeling van de mate van gevaar worden betrokken. Ook als iemand een relatie heeft tot een gepleegd strafbaar feit, kan dat reden zijn om tot de conclusie te komen dat er ‘ernstig gevaar’ is. Wel moeten er dan concrete bewijzen zijn en die moeten ook in het negatieve Bibob- besluit worden onderbouwd. 

In beroep gaan tegen de conclusie van Bureau Bibob kan niet, tegen het weigeren van de vergunning wel. Gelasius bv heeft twee weken om bij de gemeente in bezwaar te gaan. De ontwikkelingsmaatschappij kan argumenten inbrengen waarom de vergunning toch verleend zou moeten worden. Het is vervolgens aan het college van B en W om een definitief besluit te nemen. 

Reageren? remco.koumans@delimburger.nl 

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje