Directeur Bela Group ontkent fraude met mest

Print

Afbeelding: Laurens Eggen

Bela Group uit Venlo wordt door justitie verdacht van mestfraude. De politie heeft donderdag bedrijfslocaties doorzocht in Venlo en Ysselsteyn.

In een bio-vergistingsinstallatie van het bedrijf in Ysselsteyn zou sinds 2013 drie keer zoveel afval en dierlijke mest verwerkt worden als toegestaan. Justitie vermoedt ook dat er niet-vergunde afvalstoffen in de installatie zijn gestopt. Daarbij zou gebruikt zijn gemaakt van valse transportdocumenten. Hiermee zou naar schatting ruim een miljoen euro zijn verdiend.

Administratie
Op de bedrijfslocatie van Bela in Venlo lag de administratie van de bio-vergistingsinstallatie. Uit silo’s van Bela aan de Parlevinkerweg in Venlo lekte eind september 25 ton vloeibaar stikstof in het riool en liep 400 ton de Maas in. Het Waterschap doet onderzoek naar dit incident.

Verdacht
Justitie heeft in totaal vijf bedrijfseenheden en twee bestuurders als verdachte aangemerkt. Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte, het vervoer van afvalstoffen in strijd met de Milieuwet en het handelen in strijd met de omgevingsvergunning. Het Openbaar Ministerie (OM) wil niet kwijt om welke vijf bedrijfsvormen het gaat en uit welke plaatsen de verdachte bestuurders afkomstig zijn. Wel zegt het OM dat de doorzochte locaties tot de verdachte bedrijven behoren.

Ontkenning
Directeur Dick Kroot van Bela Group ontkent tegenover De Limburger dat zijn bedrijf zich bezighoudt met mestfraude. “Wij zijn volledig verrast door de invallen en ons is niet medegedeeld waarom deze zijn gedaan. De doorzoekingen hebben een enorme emotionele impact op onze medewerkers. De door justitie naar buiten gebrachte beschuldigingen zijn mij niet bekend. Wij staan voor service en kwaliteit.” 

Kroot zegt dat Bela in overleg zal treden met zijn advocaat en vrijdag opheldering over de invallen gaat vragen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen