Limburgs drugshuis gaat steeds sneller op slot

© De Limburger

In Limburg gaan steeds meer woningen waarin drugs worden aangetroffen direct op slot. Waarschuwen is er meestal niet meer bij. Een groeiend aantal burgemeesters kiest voor deze harde lijn.

Rik van Hulst

In 2016 zijn in Limburg 353 huizen op last van de burgemeester dichtgetimmerd na de vondst van drugs. Dat is bijna drie keer zoveel als in 2012, toen er 122 op slot gingen.

Burgemeesters stellen zich steeds harder op tegen bewoners van huizen waarin drugs is gevonden, blijkt uit onderzoek van deze krant. Recent stapten de burgemeesters van Echt-Susteren, Roerdalen, Horst aan de Maas en Maasgouw over op het zogeheten one strike and you’re out-beleid. Dit komt erop neer dat overtreders met drugs in huis (vanaf 5 gram hennep, 0,5 gram harddrugs of 5 hennepplanten), geen waarschuwing meer krijgen, maar meteen uit hun woning worden gezet.

VerdeeldInmiddels hanteren 21 van de 33 Limburgse burgemeesters deze aanpak. In 2015 waren burgemeesters nog veel meer verdeeld over het sluiten van woningen. De helft deelde toen eerst gele kaarten uit, de andere helft meteen rode.

"Als gemeente accepteren wij niet dat er illegaal hennep wordt geteeld", stelt burgemeester Antoin Scholten van Venlo, die namens de Limburgse burgemeesters portefeuillehouder hennepteelt is. "Dan komt het niet sterk over als je slechts waarschuwt bij een overtreding. Sluiten geeft wel een duidelijk signaal af."

KritiekUit juridische hoek en de onderzoekswereld is er kritiek op de verharding. Burgemeesters die woningen laten sluiten, worden regelmatig door de rechter teruggefloten. aarmee volgens hen aangetoond is dat burgemeesters de randen van de wet opzoeken. Daarnaast is er nog onvoldoende bewijs dat het onverbiddelijke one strike and you’re out-beleid echt effect heeft, stelt onderzoeker Michelle Bruijn die verwacht dat in de toekomst de verharding zal doorzetten. "Burgemeesters willen zo laten zien dat er niet met hen te sollen valt. Het is echter vaak onbekend waar de mensen die uit huis worden gezet naartoe gaan. Ze kunnen in een andere gemeente doorgaan met hun activiteiten. Daar is geen zicht op."

Lees meer: De harde hand regeert in strijd tegen drugs, maar werkt het wel?

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal