Regisseur niet welkom op première na beschuldiging misbruik

Print
Regisseur niet welkom op première na beschuldiging misbruik

Regisseur Ruut Weissman. Afbeelding: ANP

Regisseur Ruut Weissman is volgende week niet bij de première van de door hem geregisseerde musical Fiddler on the Roof in Amsterdam. Dat heeft de producent – De Theateralliantie, waar Theater Heerlen onderdeel van is – met hem afgesproken.

De afwezigheid is het resultaat van een aangekondigde boycot door theatermakers, onder wie Lone van Roosendaal uit Bocholtz. Weissman wordt van diverse kanten beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag, onlangs ook door de
Venrayse zangeres Michelle Courtens die in 2001 meedeed aan het Eurovisiesongfestival. Ze zegt in 2015 als castlid bij de musical Waanzinnig gedroomd meermaals ongepast te zijn bejegend. De regisseur zou haar hebben proberen te zoenen, betast en
geïntimideerd hebben. Weissman ontkent die aantijgingen.

 

Vervolg
Van Roosendaal en andere bekende artiesten haakten aan bij regisseur en scriptschrijver Dick van den Heuvel. Hij stelde op Facebook na het horen van de diverse verhalen in de war te zijn en niet te zullen gaan. Ook Van Roosendaal reageerde. “Zolang een producent geen stelling neemt kan ik daar niet met goed fatsoen gaan zitten. Hoe graag ik ook naar mijn collega’s wil kijken”, reageert ze. Ze ziet de actie als haar bescheiden en geweldloze bijdrage. “Druppel op een gloeiende plaat, geen hond zal me missen daar.” Haar oproep aan de producent om Weissman op non-actief te zetten en de zaak uit te zoeken, lijkt nu een vervolg te krijgen.

Overleg
De Theateralliantie, een samenwerking van de grote Nederlandse schouwburgen waaronder Theater Heerlen, heeft ‘na gezamenlijk overleg besloten dat Weissman de regie afrondt en dan al zijn werkzaamheden voor ‘Fiddler on the Roof’ stopt’. Hij is daarom niet bij de première. Directeur Bas Schoonderwoerd van Theater Heerlen verwijst in een reactie naar de verklaring van de Theateralliantie. Weissman stelde eerder dat van de beschuldigingen ‘helemaal niets waar is’.

In de voorstelling zijn onder anderen Thomas Acda en de Maastrichtse actrice Doris Baaten te zien. De musical gaat de komende maanden op tournee door het land.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →