Sint Servaasbrug op euromunten

Print
Sint Servaasbrug op euromunten

Afbeelding: Peter Schols

De Maastrichtse Sint Servaasbrug wordt vanaf maandag afgebeeld op de Nederlandse euromunten.

De nieuwe muntmeester Stephan Satijn, die in Maastricht is geboren, heeft voor de afbeelding gekozen, zo meldt De Telegraaf. De traditie schrijft voor dat muntmeesters kort na hun aanstelling een eigen muntmeesterteken kiezen om nieuwe munten mee op te fleuren. 

Op achterkant
De afbeelding van de Sint Servaasbrug komt naast het jaartal op de achterkant van de munt. Ze zal het huidige teken van de koerszettende zeilen met ster vervangen.

Met de keuze voor de Sint Servaasbrug verwijst Stephan Satijn naar zijn rol als bruggenbouwer. Daarnaast is het symbool van de stad een toespeling op het Verdrag van Maastricht in 1992, waar onder andere de oprichting van de Europese Monetaire Unie (EMU) werd vastgelegd. Daarmee werd ook de basis gelegd voor de invoering van de euro, die tien jaar later zou plaatsvinden.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →