PVV-leider Wilders zorgt voor rel met 'islamsafari'

Print
PVV-leider Wilders zorgt voor rel met 'islamsafari'

PVV-leider Geert Wilders Afbeelding: ANP

Geert Wilders (PVV) wil komende vrijdag samen met Filip Dewinter (Vlaams Belang) toch op tournee in Molenbeek. Niet om te provoceren, verklaren beiden in een spraakmakend dubbelinterview met de Vlaamse zondagskrant ‘De Zondag’. "Moskeeën moeten verboden worden", laat Wilders wel alvast weten.

Voorafgaand aan hun voorgenomen en zeer omstreden ‘islamsafari’ naar de Brusselse wijk Molenbeek (in opspraak na de aanslagen in Brussel en Parijs) doen Geert Wilders en zijn Vlaamse tegenhanger Filip Dewinter de nodige uitspraken die de boel op scherp zeten.

Raqqa
"Hoe kan dat een provocatie zijn?", aldus Wilders. "Molenbeek is van de Belgen, niet van hén." De PVV-leider vergelijkt Molenbeek vervolgens met de gevallen IS-kalifaathoofdstad Raqqa. "Ik heb Molenbeek eens vergeleken met Gaza, maar misschien is Raqqa een betere vergelijking. Alleen is Molenbeek nog niet bevrijd." Ook noemt hij Hitlers ‘Mein Kampf’ 'minder antisemitisch dan de Koran'.

Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans (MR) ziet de ‘safari’ van Wilders en Dewinter absoluut niet zitten. Zij verklaarde eerder al dat ze de nodige maatregelen zal treffen om het bezoek niet te laten plaatsvinden. Over een weigering heeft Dewinter echter nog niets officieel gehoord, meldt hij. "Wij gaan sowieso."

Bezet door Islam
Dewinter ontkent dat de omstreden term ‘islamsafari’ alleen gekozen is om de bewoners van de wijk te stangen. "Safar is het Arabische woord voor reis. Geert en ik gaan een reisje maken door Molenbeek en Brussel, door die wijken die bezet zijn door de islam. Wat is de realiteit in Molenbeek? Dat Arabisch de spreektaal is, dat de moskee het stadhuis vervangen heeft en de imam de burgemeester. Dát is de provocatie. Maar de buitenwereld mag dat niet weten. En dus mogen wij niet binnen. Dat is de wereld op zijn kop."

'Walgelijk'
De Vlaams minister van Jeugd en Brusselaar Sven Gatz (noemde de islamsafari eerder 'walgelijk'. Volgens Dewinter stelde Gatz in een brief voor hen te gidsen doorheen Molenbeek. Een aanbod dat ze afwijzen. "Anders wordt dat weer een multiculturele, politiek correcte trip. Dat heeft geen enkele zin. Het verhaaltje van Gatz kennen we: leve de diversiteit, alles gaat goed. Ik zal hem uitnodigen enkele wijken in Antwerpen te bezoeken, Borgerhout en Deurne-Noord. Dan kan hij de echte wereld zien."

Mein Kampf
Wilders (54) stelt in het gesprek met de Vlaamse Zondagskrant dat hij het verboden ‘Mein Kampf’ van Adolf Hitler "minder antisemitisch vindt dan de Koran". "De vrijheid van godsdienst geldt niet voor totalitaire ideologieën."

Ook over het pas aangetreden kabinet Rutte III is de PVV-leider uitgesproken: "Als de islamisering zo doorgaat, bestaat Nederland dan nog aan het eind van de eeuw? De andere partijen weigeren na te denken over die vraag. Dat is suïcide."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →