'Van der Laan had geheim project tegen radicalisering'

Print
'Van der Laan had geheim project tegen radicalisering'

Wijlen burgemeester Eberhard van der Laan. Afbeelding: ANP

Wijlen burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam draaide in het geheim een eigen anti-radicaliseringsproject.

Wethouders en de gemeenteraad werden daar niet over geïnformeerd, meldt Elsevier Weekblad op basis van vertrouwelijke stukken en gesprekken met betrokkenen. Volgens het blad lijkt de ontslagen ambtenaar Saadia a.T. nu op te draaien voor de gevolgen.

Ontslagen
T., die leiding gaf aan het project, kreeg strafontslag wegens belangenverstrengeling en fraude. Maar een betrokkene zegt dat zij 'niet eens bevoegdheden had om opdrachten te verstrekken of mensen in te huren zonder toestemming van anderen'.

Het project droeg de codenaam Grijze Campagne en omvatte een serie van 25 filmpjes die, na goedkeuring van de burgemeester, op YouTube zouden worden gedeeld. Daarin is een Marokkaanse Amsterdammer te zien die vertelt over zijn worstelingen met zijn afwezige vader, meisjes en aanvaringen met de politie. De campagne werd opgezet om er voor te voorkomen dat Amsterdamse jongeren zouden radicaliseren. Ze mochten niet te herleiden zijn tot de gemeente, omdat de campagne anders minder effectief zou zijn. Dat is één van de stelregels van zogenoemde 'counter narratives': als die van de overheid lijken te komen, worden ze niet geloofd.

Grijze Campagne
Acteur Said stuurde daarom facturen vanuit een eigen bedrijfje. Over die facturen rezen uiteindelijk vragen bij Bureau Integriteit. Ze zaten ook in het dossier dat bij de politie werd ingeleverd, maar zonder informatie over de Grijze Campagne. Naar aanleiding van het onderzoek van het Bureau Integriteit stak Van der Laan de hand in eigen boezem over de ontstane situatie op de afdeling Radicalisering. 

Tijdens een raadsdebat in Amsterdam over de situatie werd de burgemeester opmerkelijk mild bejegend. Hij was toen al ernstig ziek. Het geheime project waar Elsevier nu overschrijft, kwam toen niet aan de orde.

Wel werd daar onder meer gesproken over de zaak rond Bilal L.:  een voormalige verdachte uit de Hofstadgroep die door Amsterdam in werd gezet als jongerenwerker en daarbij juist het jihad-gedachtengoed zou hebben verspreid. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →