Protest in Barcelona tegen Catalaanse onafhankelijkheid

Print
Protest in Barcelona tegen Catalaanse onafhankelijkheid

Duizenden voorstanders van Spaanse eenheid zijn de straat opgegaan in Barcelona. Afbeelding: EPA

Duizenden mensen die willen dat Catalonië bij Spanje blijft, zijn vandaag in Barcelona de straat opgegaan. Actievoerders trekken door het centrum van de Catalaanse regionale hoofdstad en roepen onder meer 'Viva España' en 'ik ben Spaans'.

De pro-Spaanse Societat Civil Catalana (SCC) had opgeroepen tot de manifestatie, waar zondag naar schatting enkele tienduizenden mensen aan meedoen. Zij zwaaien onder meer met Spaanse, Catalaanse en Europese vlaggen.

Onafhankelijkheid
Vrijdag riep het Parlement van de Spaanse regio Catalonië de onafhankelijkheid uit. Van de 82 leden die hun stem uitbrachten, stemden liefst zeventig voor de motie van onafhankelijkheid, 10 stemden tegen en 2 stemmen bleken blanco. Kort daarop ontsloeg de Spaanse premier Rajoy de Catalaanse regering. Op 21 december zullen er verkiezingen worden gehouden voor een nieuw Catalaans parlement. 

Verdeeld
De Catalanen zijn verdeeld over de toekomst. Zowel voor- als tegenstanders van afscheiding slaagden er eerder in mensenmassa's op de been te brengen. Zo deden begin oktober ook al honderdduizenden mensen mee aan een manifestatie in Barcelona voor de Spaanse eenheid.

Vreedzaam
De Catalaanse premier Puigdemont riep Catalanen op om vreedzaam te protesteren tegen de acties van de Spaanse regering. "Ik zal blijven werken aan wat het parlement en een meerderheid van de Catalanen me hebben opgedragen", zei hij. Echter zijn het nu de voorstanders van een verenigd Spanje die massaal de straat op zijn gegaan. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →