Video: Doden in Europa door krachtige herfststorm

Print
Video: Doden in Europa door krachtige herfststorm

Schade door storm Herwart in Berlijn. Afbeelding: Reuters

De krachtige herfststorm die vandaag over Midden-Europa trekt heeft minstens vijf mensen het leven gekost. Bomen zijn omgevallen, honderdduizenden huishoudens zitten zonder elektriciteit en er is op veel plekken sprake van verkeerschaos.

Twee mensen kwamen in Polen om het leven door zware rukwinden. Eén van de twee werd met zijn auto van de weg afgeblazen en kwam tegen een boom tot stilstand. De ander overleed nadat een boom op zijn auto terecht kwam, zo melden Poolse media.

Stormvloed
In Tsjechië kwamen ook twee mensen om het leven, nadat ze geraakt werden door omvallende bomen. Ook in Duitsland viel een dode. De 63-jarige man kampeerde aan de oever van de Jadeboezem toen hij werd overvallen door een stormvloed. De hulpdiensten vonden zijn lichaam later terug. De 59-jarige broer van het slachtoffer kon nog wel worden gered.

In Berlijn raakte één man ernstig gewond door dakpannen die van een gebouw afvielen, een ander raakte gewond toen hij door losgeraakte steigerplanken werd geraakt. Nog eens vier anderen raakten verspreid over het land ook gewond door de storm.

Lees verder onder videoGestrande reizigers
Storm Herwart, die windstoten van 180 kilometer per uur bereikt, zorgt voor grote elektriciteitsstoringen bij honderdduizenden huizen in Tsjechië, Oostenrijk en andere landen. Ook het noorden van Duitsland heeft flink te lijden van de storm die overtrekt. Treinverbindingen in verschillende Duitse noordelijke staten zijn beschadigd geraakt en stilgelegd, inclusief de verbinding van en naar Berlijn, vanwege takken op de sporen. Het Duitse spoorwegbedrijf Deutsche Bahn vangt gestrande reizigers op en waarschuwt dat het treinverkeer op sommige trajecten pas maandag kan worden hervat.

Noodlanding
Een Lufthansa-vlucht van Houston naar Frankfurt maakte vanmorgen vroeg in de Duitse stad Stuttgart een noodlanding vanwege de sterke wind. In de noordelijke stad Hamburg overstroomde de rivier de Elbe. Een parkeergarage, de beroemde vismarkt van de stad en diverse straten kwamen blank te staan. Brandweerlieden moesten zeven koeien redden. De dierentuinen in Praag, Berlijn en de oostelijke Duitse stad Rostock bleven gesloten vanwege het gevaar van vallende bomen.

De brandweer in de hoofdstad Berlijn riep zondagochtend rond zeven uur zelfs de noodtoestand uit. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →