Steeds minder mensen hebben interesse in gratis griepprik

Print
Steeds minder mensen hebben interesse in gratis griepprik

Foto ter illustratie. Afbeelding: Archief ANP

De animo om een gratis griepprik te halen, neemt gestaag af. Haalde in 2008 ruim 72 procent van de doelgroep een griepspuit, volgens de laatste cijfers van vorig jaar was dat gedaald naar 53,5 procent.

Tien jaar geleden haalde een kwart van de totale bevolking (ouder dan 16 jaar) een griepprik. Het leidde jaarlijks tot lange rijen bij de huisarts. Maar inmiddels haalt minder dan een vijfde (18,4 procent) van de bevolking zo’n spuitje. Het gaat overigens nog altijd om meer dan 3 miljoen mensen. Het aantal griepdoden in Nederland varieert jaarlijks van enkele honderden tot tweeduizend.

Gratis vaccinatie
De mensen met een zwakke afweer, die een hoog risico lopen op complicaties als ze griep krijgen, worden jaarlijks uitgenodigd om een gratis vaccinatie te krijgen. Het gaat om mensen met chronische ziektes, bewoners van instellingen en 60-plussers. Ongeveer zes miljoen mensen in totaal. Andere mensen kunnen ook op eigen initiatief een griepspuit halen.

Lees ook: Tien dingen die je moet weten over de jaarlijkse griepprik

Sceptische huisartsen
Volgens onderzoeksinstituut Nivel verwachten steeds minder ouderen dat het vaccin effect heeft, of ze schatten het risico op het krijgen van de ziekte laag in. Dat komt onder meer door berichten in de media van enkele sceptische huisartsen die zeggen dat het effect van de griepprik niet bewezen is. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde schreef onlangs dat de hoge beloning van huisartsen bijdraagt aan de instandhouding van de vaccinatie.

De Limburgse GGD'en geloven echter wel degelijk dat de griepprik helpt en volgens Limburgse huisartsen valt het met de verdiensten wel mee.

Niet optimaal
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt overigens dat het huidige griepvaccin waarschijnlijk niet optimaal beschermt tegen een griepvirus dat de afgelopen maanden op het zuidelijk halfrond veel slachtoffers eiste en dat wellicht deze kant op komt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →