Nieuwe naam partij Sylvana Simons ook al in gebruik

Print
Nieuwe naam partij Sylvana Simons ook al in gebruik

Afbeelding: ANP/Koen van Weel

Sylvana Simons heeft opnieuw een partijnaam gekozen die al in gebruik blijkt te zijn. Dit weekend lanceerde ze trots de nieuwe naam BIJ1, maar een groep therapeuten in Noord-Holland werkt ook onder die naam: Praktijk BIJ1.

Simons moest op last van de rechter een nieuwe naam kiezen om mee te kunnen doen aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. De vorige partijnaam, Artikel 1, leek te veel op Art. 1, een onderzoeksinstituut van de Stichting Expertisecentrum Discriminatie (SED).

De nieuwe naam lijkt opnieuw niet gelukkig gekozen. De therapeuten van Praktijk BIJ1 zijn in elk geval niet blij met de naam waarmee Simons nu campagne wil gaan voeren. "Het is hele leuke naam, maar dit had ze wel even mogen googlen. Wij hadden deze naam drie jaar geleden al. Echt ontzettend balen", zegt Muziek- en Psychodramatherapeut Kerstin Schwardtmann. 

Ongelooflijk
Samen met nog vier therapeuten vormt Schwardtmann het Centrum voor Psychotherapie Zaanstreek-Waterland. Volgens de therapeute is Praktijk BIJ1 niet benaderd door Simons of zij de naam ook mocht gebruiken. "En daar zitten we zeker ook niet op te wachten. Het is helemaal niet handig als wij geassocieerd worden met een politieke partij. Mensen die wij behandelen kunnen daar van alles over gaan denken. Dit is echt ongelooflijk." Schwardtmann weet nog niet hoe het naamprobleem opgelost moet worden. "We zullen eerst maar eens contact met haar zoeken."

Geduld
Sylvana Simons is gevraagd om een reactie, maar was nog niet in de gelegenheid te reageren. Op de Facebook-pagina van de nieuwe partij schrijft ze dat het wachten lang is geweest en veel geduld heeft gevraagd van sympathisanten, vrijwilligers en het bestuur van de partij. ‘Maar nu is het dan eindelijk zover! Vanaf nu heten wij BIJ1!’

BIJ1 staat wat haar betreft voor ‘een gedeeld verlangen naar connectie, empathie, solidariteit, rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Met respect voor onze verschillen, maar met focus op wat ons bindt.’

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →