Oppermachtige Max Verstappen wint Grand Prix van Mexico

Print
Oppermachtige Max Verstappen wint Grand Prix van Mexico

Afbeelding: Getty Images/Mark Thompson

Max Verstappen heeft zondag de Grand Prix van Mexico gewonnen.

De 20-jarige Limburger schreef daarmee voor de derde keer in zijn loopbaan een Formule 1-race op zijn naam. Klassementsleider Lewis Hamilton kroonde zich ondanks een uiterst ongelukkige race tot wereldkampioen.

Hectische openingsfase
Verstappen ging uitmuntend van start in een hectische openingsfase op het Autódromo Hermanos Rodríguez. De coureur van Red Bull werd even getoucheerd door Sebastian Vettel, maar liep geen schade op. Lewis Hamilton, die achter Verstappen reed, kwam er minder goed vanaf; hij werd harder geraakt en moest naar binnen voor een nieuwe achterband. Ook Vettel moest zijn wagen laten repareren. 

Ronde achterstand
Verstappen voerde vervolgens het veld aan en liep ronde na ronde uit op zijn achtervolgers. De comfortabele positie werd in ronde 22 onderstreept toen klassementsleider Hamilton op een ronde achterstand werd gezet. Na de pitstops ging het zo mogelijk nog beter. Op nieuwe banden liep Verstappen verder uit. 

Renault-motor
Het enige dat zijn overwinning nog in gevaar kon brengen was eventuele motorpech. Nadat Ricciardo, Hulkenberg en Hartley (alledrie in het bezit van een Renault-motor) met een kapotte wagen uitvielen, vreesden sommigen dat ook Verstappen door het noodlot zou worden getroffen. Over de boordradio kreeg de coureur dan ook het verzoek zijn motor een beetje te sparen, omdat hij toch veel sneller was dan de rest. "Sorry, maar ik kan het niet rustig aan doen", was het lacherige antwoord. Toen Verstappen even later alsnog gehoor gaf aan de teamorders, was hij nog steeds een halve seconde per ronde sneller dan achtervolger Bottas.

Speels gemak
In de laatste rondes van de race kwam de overwinning van Verstappen nooit meer in gevaar; de twintiger stuurde zijn bolide met ogenschijnlijk speels gemak naar de finish.

Lewis Hamilton eindigde als negende en mag zich voor de vierde keer wereldkampioen noemen. De Brit kan met nog twee races te gaan niet meer worden achterhaald door nummer twee Sebastian Vettel, die vierde werd.