'Kabinet moet miljoenen in regio pompen vanwege btw-verhoging'

Print
'Kabinet moet miljoenen in regio pompen vanwege btw-verhoging'

Afbeelding: Archief ANP

Het kabinet moet de pijn van de btw-verhoging verzachten in grensregio’s als Limburg. Werkgeversbaas Hans de Boer (VNO-NCW) weet hoe en hoeveel het kost: 200 miljoen.

De btw-maatregel, van 6 procent naar 9 procent, komt extra hard aan in grensregio's en schaadt daar ondernemers en werkgelegenheid, constateert Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Onder druk
Veel regio's staan al onder druk door het wegtrekken van jonge mensen, vaak met hogere opleiding en inkomens, naar grote steden. Ook hebben ze last van vergrijzing, afname van aantallen winkels door online verkopen en scherpere concurrentie tussen ondernemers om de laatste euro’s van overgebleven klanten. Dat geldt al helemaal voor grensregio's waar de inwoners nu al inkopen doen in het buitenland.

De Boer: "Door deze gebieden weer bruisend en vitaal te maken, en door een paar specifieke fiscale acties, kunnen we veel btw-pijn verzachten." Concreet wil hij dat het kabinet lastenverlichting voor het mkb eerder laat ingaan dan gepland. Verder is in het regeerakkoord 900 miljoen euro uitgetrokken ‘voor de aanpak van regionale knelpunten’. Daar moet zo’n 200 miljoen van worden gebruikt voor zogeheten regiodeals. "Als het geld slim en gericht wordt ingezet, kan het veel energie losmaken in regio's en grotere investeringen uitlokken."

Onderscheidend
Het idee is dat gemeenten en ondernemers worden ondersteund om hun stadscentrum of gebied weer onderscheidend te maken. Dat kan door veel flexibeler bestemmingsplannen toe te staan en ruimte te creëren voor nieuwe concepten waarbij winkels, cultuur, horeca, recreatie en groen worden gecombineerd. Door die trekpleisters voor binnen- en buitenlandse toeristen moet extra omzet ontstaan.

VNO-NCW heeft het plan 'Bruisende steden en regio's' ontwikkeld met MKB-Nederland, LTO, de gemeenten en provincies, de KvK en het Bureau voor toerisme. Het voorstel is niet zomaar 200 miljoen uit te smeren over het land, maar om ondernemers en gemeenten met de beste plannen te steunen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →