Verdachte webshops voortaan gedwarsboomd door justitie

Print
Verdachte webshops voortaan gedwarsboomd door justitie

Afbeelding: iStock

Justitie begint met het dwarsbomen van verdachte webshops. Zodra er drie aangiftes van internetoplichting over een bepaalde winkel zijn binnengekomen, worden betaaldiensten ingeseind.

Die kunnen de rekeningen van verdachte webshops blokkeren en zo voorkomen dat nog meer slachtoffers worden gemaakt.

Aangiftes
Op dit moment wordt samengewerkt met twaalf betaaldiensten en het Openbaar Ministerie om betalen via bijvoorbeeld iDeal onmogelijk te maken zonder een justitieel onderzoek af te wachten. Dat betekent dat nog niet alle webshops in het bereik liggen. Door pas te waarschuwen nadat er meerdere aangiftes liggen tegen één internetwinkel, wordt voorkomen dat webshops die bijvoorbeeld kampen met leveringsproblemen meteen aan de schandpaal worden genageld.

Miljoenen
Elke maand kopen miljoenen mensen in Nederland goederen via internet. 50 procent van die aankopen wordt via iDeal betaald. Betaaldiensten screenen webwinkels wel vooraf en tussentijds. Zo moeten ze geregistreerd zijn bij de Kamer van Koophandel. Toch is het mogelijk dat een webwinkel van eigenaar wisselt, waardoor er plots wel problemen ontstaan.

Limburg
Branchevereniging Thuiswinkel.org is blij met het plan. "Voorheen kon het gebeuren dat er een aangifte werd gedaan in Limburg, één in Groningen en één in Zeeland, maar dat niemand het verband tussen die drie legde", zegt een woordvoerder.