Gratis stroom dankzij heftige herfststorm

Print
Gratis stroom dankzij heftige herfststorm

Afbeelding: iStock

De zware herfststorm die afgelopen weekend ook in Limburg schade veroorzaakte, heeft een record aan windenergie opgeleverd. In Duitsland moest er zelfs geld toegelegd worden bij de aankoop van door wind opgewekte elektriciteit.

Volgens de website van Wind Europe was zaterdag 24,6 procent van het totale energieverbruik in de Europese Unie afkomstig van windparken aan de wal en op zee. Tot dan was het record een aandeel rond 20 procent. Wind Europe is het communicatiekanaal van de windenergiesector in Europa.

Lees ook: VIDEO - Overlast door herfststorm in Limburg

Duitsland
Afgelopen weekend woog vooral de windenergieproductie in Duitsland zeer zwaar door. De Duitse windparken namen zaterdag met een elektriciteitsproductie van 790 gigawattuur meer dan 10 procent in het energieverbruik in de landen van de Europese Unie voor hun rekening. Vergeleken met het totale stroomverbruik in Duitsland waren de Duitse windparken goed voor een aandeel van 61 procent.


In Duitsland bracht de storm ook nogal wat schade toe (Foto: Reuters)

Lees ook: Video: Doden in Europa door krachtige herfststorm

Geld toe
Vooraf werd al verwacht dat de windenergieproductie bij onzer oosterburen zou pieken. De stroomprijs voor aankoop van elektriciteit tijdens het weekend kelderde. Op de groothandelsmarkt moesten producenten die hun installaties tijdens het weekend wilden laten draaien, er zelfs geld op toeleggen.

Behalve Duitsland maakten ook het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Polen en Denemarken deel uit van de top 5 van de grootste windenergieproductie op zaterdag. In de landen op het pad van de herfststorm lag het aandeel van de windparken in het nationaal energieverbruik steevast een stuk boven de 20 procent.

Denemarken uitschieter
Denemarken bleek de uitschieter. Het was het enige land waar de productie van de windparken hoger lang dan het nationale energieverbruik. De teller stond zaterdag op 108,5 procent. Volgens Chris Derde van de Vlaamse windenergieproducent en -leverancier Wase Wind hebben zijn Deense collega’s heel wat mogelijkheden om het groene stroomproductie uit te voeren. Onder meer richting de buren in Scandinavië.

In ons land was windenergie zaterdag goed voor een 25 procent van het energieverbruik. Vooral de windparken in de Noordzee draaiden op volle toeren.

Limburg
In Limburg zorgde de storm ook voor heel wat overlast. In Weert waaide een partytent weg en versperde een omgewaaide boom een weg. Op het spoor tussen Eindhoven en Venlo was enige tijd geen treinverkeer mogelijk door een omgewaaide boom.

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →