Duitsers willen Anne Frank-trein

Print
Duitsers willen Anne Frank-trein

Tot nu toe werd aangenomen dat de Sicherheitsdienst gericht op zoek was naar Joodse onderduikers en dat de mensen in het Achterhuis zijn verraden. Afbeelding: ANP

De Duitse spoorwegen willen nieuwe treinen een naam van beroemde Duitsers uit het verleden geven en een van hen is Anne Frank. Duitse media vragen zich inmiddels af of het wel smaakvol is om een trein te vernoemen naar een Joods meisje dat in 1944 per trein naar concentratiekamp Bergen-Belsen werd afgevoerd.

Het publiek werd vorige maand opgeroepen met suggesties te komen en er kwamen meer dan 2500 ideeën binnen bij de Deutsche Bahn. Een jury selecteerde 25 namen van vermaarde Duitsers die uiteindelijk op de nieuwe hogesnelheidstreinen ICE 4 terecht zullen komen. In het lijstje met onder anderen Ludwig van Beethoven, Willy Brandt, Marlene Dietrich en Thomas Mann staat dus ook Anne Frank.

Volgens het spoorbedrijf hebben vele inzenders een pleidooi gehouden voor de naam van Anne Frank. ,,Ze staat voor tolerantie en een vreedzaam samenzijn met verschillende culturen'', aldus een jurylid.

Volgend jaar worden de eerste ICE-voertuigen met een van de namen in gebruik genomen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →