Stichting wil naam Anne Frank niet op Duitse trein hebben

Print
Stichting wil naam Anne Frank niet op Duitse trein hebben

Afbeelding: ANP

De Anne Frank Stichting ziet ernstige bezwaren tegen het plan om een Duitse trein te vernoemen naar Anne Frank. Daar is sprake van bij de Duitse Spoorwegen.

"De naamgeving roept controverse op en die begrijpen wij. De combinatie van Anne Frank en een trein roept associaties op met de Jodenvervolging en deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. De combinatie is pijnlijk voor mensen die de deportaties hebben meegemaakt en veroorzaakt opnieuw pijn bij hen die de gevolgen van toen met zich meedragen", aldus de Stichting.

Lees ook: Duitsers willen Anne Frank-trein

Naamgeving voor nieuwe trein
De Deutsche Bahn vroeg het publiek om namen voor nieuwe treinen en die van Anne werd meerdere keren genoemd. Ook in Duitsland zelf zou niet iedereen deze vernoeming even smaakvol vinden. "We realiseren ons dat initiatieven als deze veelal met goede bedoelingen gebeuren'', aldus de Anne Frank Stichting. De Duitse spoorwegen beraden zich nog op de kwestie en denken later op de dag met een reactie te komen op de commotie. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →