Advocaten: Eisen ‘absurd hoog’ in zaak valsemunters

Print
Advocaten: Eisen ‘absurd hoog’ in zaak valsemunters

Afbeelding: Istock

De eisen tegen de verdachten in de zaak rond valsmunterij in Noord- en Midden- Limburg zijn absurd hoog. Dat is de grootste gemene deler in de pleidooien van de advocaten in het proces.

Hun eensluidend verwijt: justitie heeft de zaak veel te lang op de plank laten liggen.

Uitstel
Voor uitstel was volgens de strafpleiters geen enkele aanleiding. "Als de zaak dan toch zo groot is als de eisen doen vermoeden dan moet de zaak ook eerder naar de rechters," zei advocaat Misja Geeratz van Marco R. uit Maasbree. 

R. zou met acht andere verdachten begin 2014  betrokken zijn geweest bij het maken, uitgeven en verkopen van vals geld. Vrijdag eiste het OM al twaalf maanden cel tegen R. en twintig tegen Lisa P. uit Nijmegen. Zij zouden spilfiguren zijn in de bende zijn geweest.

Lees ook: Bende valsemunters: oma hielp met strijken van biljetten 

Buiten proportie
Advocaat Kelly Dohmen noemde het huis-, tuin- en keukencriminaliteit waaraan Lisa P. en anderen zich schuldig zouden hebben gemaakt. "Ook daarom zijn de strafeisen buiten alle proporties". De uit Roggel afkomstige Janneke V. moet ook twaalf maanden de cel in, vindt het OM.

Zij stond maandag terecht. V. zou hologrammen voor de vervalsingen hebben gemaakt. Volgens haar advocaat Serge Weening zou de vrouw nooit de intentie hebben gehad criminele dingen te doen.  Ze zou niet eens hebben geweten wat  met  de zegels gebeurde.

De rechtbank doet op 15 december uitspraak.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →