Oud-campagneleider Trump verdacht van samenzwering tegen de VS

Print
Oud-campagneleider Trump verdacht van samenzwering tegen de VS

Paul Manafort. Afbeelding: Getty Images/Win Mcnamee

Voormalig campagneleider Paul Manafort moet zich aangeven bij de FBI vanwege het witwassen van miljoenen dollars en het zonder registratie werken voor de Oekraïense overheid. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Behalve Manafort moet ook zijn voormalige zakenpartner Rick Gates zich melden. Ze worden verdacht van onder meer het samenzweren tegen de Verenigde Staten en meerdere financiële misdaden. De FBI denkt dat het duo naliet buitenlandse bankrekeningen bij de belastingdienst op te geven en geld dat zij ontvingen van Amerikaanse autoriteiten witwasten tussen 2006 en 2016. 

De naam van Gates (61) komt voor op documenten die te maken hebben met bedrijven die Manafort op Cyprus vestigde. Die bedrijven ontvingen betalingen van politici en zakenlieden in Oost-Europa, ontdekte de New York Times.

Robert Mueller
De twee zijn de eersten die worden gedagvaard in het officiële onderzoek dat speciaal aanklager Robert Mueller en de FBI naar de mogelijke Russische betrokkenheid instellen. Een andere adviseur van Trump, George Papadopoulos, bekende eerder deze maand al dat hij verkeerde informatie had verstrekt aan de FBI. 

De advocaat van Donald Trump nam het vandaag meteen op voor de voormalig adviseur van de president. Volgens hem heeft de aanhouding van Manafort niets te maken met de presidentiële campagne van Trump of de vermoedens van Russische samenzwering.

Campagnes
De 68-jarige Manafort uit Connecticut was in 1980 mede-oprichter van het lobbykantoor Black, Manafort & Stone. Hij werkte in elk geval ooit voor onder anderen de pro-Russische Oekraïense president Janoekovitsj (2010-2014), van wie hij samen met Gates ruim 12 miljoen dollar zou hebben ontvangen, en dictator Mobutu Sese Seko in Congo. Hij meldde pas jaren later bij het ministerie van Justitie dat hij werkte voor buitenlandse mogendheden. Zo'n aanmelding is verplicht in de Verenigde Staten.

De jurist werkte ook mee aan de campagnes van onder anderen de Amerikaanse presidentskandidaten Ford, Reagan en Bush. President Trump heeft tot nu toe elke suggestie van Russische betrokkenheid strikt van de hand gewezen.Witwassen
Federale autoriteiten verdachten Manafort eerder al van belastingontduiking en het witwassen van geld volgens de New York Times. Hij moest documenten over de campagnetijd inleveren en voor een senaatscommissie uitleg komen geven. Bovendien werd zijn telefoon afgeluisterd door de FBI, omdat hij contact onderhoudt met een vertrouweling van de Russische president Poetin, Oleg Deripaska.

Russische samenwerking
Een jury in Washington keurde eergisteren de eerste aanklachten goed in het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Aanklager Mueller onderzoekt of Trump probeerde de rechtsgang te belemmeren en gaat na of er sprake was van Russische samenwerking met het campagneteam van Donald Trump.

De CIA kwam eind vorig jaar met een rapport waarin de inlichtingendienst concludeerde dat de Russen Trump hebben geholpen. "Het oordeel van de inlichtingendienst is dat het Ruslands doel was om één kandidaat voor te trekken: om Trump te laten winnen", aldus een woordvoerder van de Amerikaanse overheid.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →