Ontslagen Catalaanse president Puigdemont duikt op in Brussel

Print
Ontslagen Catalaanse president Puigdemont duikt op in Brussel

Afbeelding: EPA

De ontslagen Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is in het grootste geheim naar Brussel afgereisd. Hij heeft de Belgische advocaat Paul Bekaert aangesteld als raadsman. Die heeft hem maandagmiddag gesproken in België, zegt hij.

Spaanse media meldden eerder dat Puigdemont asiel zou willen aanvragen bij onze zuiderburen. Of dat ook het geval is, kan zijn advocaat omwille van zijn beroepsgeheim niet bevestigen. Bekaert wilde ook niet kwijt of hij de afgezette Catalaanse leider in Brussel ontmoette. "Maar hij is wel in België", verzekerde hij.

Aangeklaagd
De Spaanse regering ontsloeg Puigdemont en zijn medebestuurders nadat het Catalaanse regioparlement zich vrijdag had uitgesproken voor onafhankelijkheid. Het bestuur van de regio had eerder de hand in het geïmproviseerde onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober. Madrid zag die stemming als illegaal en erkende de uitslag niet.

Vervolgen
Het Spaanse Openbaar Ministerie wil Catalaanse politici, onder wie de afgezette regionale leider Puigdemont, nu vervolgen. Ze worden onder meer verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld, zei procureur-generaal José Manuel Maza maandag in Madrid.

Rustig
Dat Madrid het bestuur van het autonome Catalonië overnam, leidde maandag niet tot grootschalige ongeregeldheden. Het bleef rustig op straat. Ook verschenen de meeste docenten, agenten en brandweerlieden voor zover bekend gewoon op hun werk.