Bouwers willen vingers niet branden aan kabelbaan

Print
Bouwers willen vingers niet branden aan kabelbaan

Een irmpressie van de aan te leggen kabelbaan in Venlo. Afbeelding: Gemeente Venlo

Mogelijke bouwers van een kabelbaan tussen Blerick en Venlo willen dit niet volledig voor eigen risico doen. Geïnteresseerde bedrijven kunnen daarom een garantstelling op een minimum aantal bezoekers aanvragen.

Venlo heeft tot nu toe geen bedrijf gevonden dat de kabelbaan over de Maas naar het kazerneterrein in Blerick volledig voor eigen risico wil bouwen en exploiteren. 

Potentiële bouwers vinden volledig voor eigen risico werken te gevaarlijk zolang het project Fort van Venlo in Blerick nog niet is gerealiseerd en het onzeker is hoeveel bezoekers er naar het kazerneterrein komen. Dat blijkt uit een eerste gespreksronde tussen de gemeente Venlo en mogelijk geïnteresseerde bedrijven. 

Garantie
Tijdens de aanstaande aanbesteding voor de bouw van de kabelbaan biedt de gemeente bedrijven daarom de mogelijkheid een financiële garantie voor een minimum aantal bezoekers aan te vragen. "Op deze manier worden de risico’s voor de inschrijver beperkt en kunnen zij een betere aanbieding doen", schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad.

Volgens Venlo scoort een inschrijver beter als een lage of géén garantstelling wordt aangevraagd. De financiële dekking voor een eventuele garantstelling komt uit het budget voor het project Fort van Venlo, dat voorziet in de bouw van een LeisureDome en indoor markthallen. Volgens de gemeente ligt het, indien de garantstelling actueel wordt, het meest voor de hand dat uitgaven aan bijvoorbeeld de openbare ruimte of parkeren op het terrein worden uitgesteld of beperkt. 

600.000 bezoekers
De Venlose gemeenteraad dwong vorige zomer af dat eventuele tegenvallers bij bouw en exploitatie van een kabelbaan niet voor rekening van de gemeente mogen komen. Uit berekeningen zou blijken dat bij 600.000 bezoekers per jaar en een ritprijs van 3,50 euro een kabelbaan rendabel te exploiteren is. 

Mede-initiatiefnemer Hessel Meijer van het Fort Venlo heeft geen moeite met de garantstelling. "Een bedrijf zou gek zijn als het hier geen gebruik van maakt. Voor het Fort van Venlo maakt het niet uit, het zou ons geen geld kosten."

Tracé vastgelegd
Na vergelijkend onderzoek tussen een aantal locaties is het tracé van de toekomstige kabelbaan inmiddels vastgesteld. Begin- en eindpunten zijn het momenteel braakliggende terrein tussen poppodium Grenswerk en de Maaskade in Venlo en de hoek tussen gebouwen C en E op het voormalige kazerneterrein in Blerick.

Venlo kiest voor die laatste locatie zodat passagiers in de kabelbaan „het historische fort van bovenaf kunnen beleven”. Het gemeentebestuur praat de gemeenteraad donderdag bij over de aanbesteding van de kabelbaan. Het is nog onduidelijk wanneer die van start gaat. 
 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen