Steeds meer mensen ziek door tekenbeet

Print
Steeds meer mensen ziek door tekenbeet

Het aantal gevallen van de ziekte van Lyme en andere ziekten die teken overbrengen neemt toe. Afbeelding: ANP

Het aantal gevallen van de ziekte van Lyme en andere ziekten die teken overbrengen neemt toe. Dat concluderen twee onderzoekers van gezondheidsinstituut RIVM die deze week promoveren. Zij geven aan dat ongeveer de helft van alle teken in Nederland één of meerdere ziekteverwekkers met zich meedraagt.

De onderzoekers stellen ook vast dat veel infecties van tekenbeten in de kliniek niet goed onderscheiden kunnen worden. Vaak zorgen de bacteriën, parasieten en virussen namelijk voor symptomen die ook onterecht voor de ziekte van Lyme kunnen worden gezien.

'Rode ring'
Volgens Agnetha Hofhuis, een van de onderzoekers, is het aantal gevallen van de kenmerkende 'rode ring' op de huid na een tekenbeet tussen 1994 en 2014 verviervoudigd.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ontdekte eerder al nieuwe ziekteverwekkers in teken die hersenvliesontsteking veroorzaken.

Verdenking
Beide promovenda doen als aanbeveling dat behandelend artsen moeten letten op mogelijke neveninfecties bij de verdenking op de ziekte van Lyme. Ook pleiten ze voor de ontwikkeling van nieuwe laboratoriumtests om ziekten die door teken worden overgedragen, anders dan de ziekte van Lyme, te kunnen identificeren.

Tekenbeet
Teken zijn gevaarlijk omdat ze via bloed de ziekte van Lyme kunnen overdragen aan de mens. Die ziekte veroorzaakt koorts, huidaandoeningen, gewrichtsontstekingen en kan ook leiden tot neurologische problemen. Hoe vroeger je erbij bent, hoe makkelijker te behandelen. Controleer je lichaam na een wandeling op een eventuele tekenbeet. Deze is te herkennen aan een 'rode ring' op de huid.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →