Catalaanse leider Puigdemont vraagt geen asiel aan in België

Print
Catalaanse leider Puigdemont vraagt geen asiel aan in België

De Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont geeft een persconferentie in Brussel. Afbeelding: AP

De ontslagen Catalaanse minister-president Carles Puigdemont gaat geen asiel aanvragen in België. Hij zei vanmiddag tijdens een persconferentie in Brussel dat hij naar België is gekomen om te kunnen handelen in 'vrijheid en veiligheid' en omdat het de hoofdstad van Europa is.

Puigdemont liet weten dat hij en zijn team 'zullen doorgaan met het werk, ondanks de opgelegde grenzen.' Hij zei de verkiezingen op 21 december in Catalonië te respecteren. "Het is een uitdaging die we accepteren met al onze kracht.'' Verder riep hij op geweld te vermijden en de dialoog prioriteit te geven. 

Spoedzitting
Het Spaanse kabinet kondigde vanmorgen een spoedzitting aan naar aanleiding van de persconferentie van Puigdemont. Dat gebeurde omdat verwacht werd dat Puigdemont mogelijk asiel wilde aanvragen. Daar is echter geen sprake van, zei hij.

De Belgische premier Charles Michel liet eerder weten geen commentaar te willen geven op Puigdemonts aanwezigheid in Brussel. Hij riep eerder staatssecretaris Theo Francken (Asiel) tot de orde, omdat die openlijk communiceerde over de mogelijkheid om asiel in België aan te vragen. Dat is het enige EU-land waar een andere EU-burger asiel kan aanvragen.

Francken zit in de regering namens de Vlaams-nationalistische partij N-VA en heeft wel sympathie voor het onafhankelijkheidsstreven van de Catalanen. De liberaal Michel is meer op de hand van de Spaanse regering, net als veel andere EU-regeringsleiders.

Moelijk
Puigdemonts Belgische advocaat Paul Bekaert zei eerder vandaag op de radio dat asiel krijgen moeilijk wordt voor Puigdemont. De twee hebben al wel een strategie besproken, aldus de raadsman. De mensenrechtenadvocaat vroeg eerder asiel aan voor een aantal Basken, maar die verzoeken werden afgewezen.

Rebellie
Het Spaanse hooggerechtshof heeft inmiddels ook een zaak wegens rebellie geopend tegen de voorzitter van het Catalaanse parlement Carme Forcadell en andere belangrijke parlementariërs in de regio. Het Spaanse Openbaar Ministerie verdenkt Catalaanse politici, onder wie de afgezette regionale leider Carles Puigdemont, onder meer van rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld, zei procureur-generaal José Manuel Maza gisteren in Madrid.

Het Spaanse constitutionele hof heeft inmiddels de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië geschrapt. Het regioparlement riep vrijdag de onafhankelijk uit, nadat een meerderheid van de Catalanen in een referendum daarvoor had gestemd. Madrid heeft steeds gezegd dat zowel het referendum als de verklaring ongrondwettig is. Het hof onderstreept dat.