Kunstwerk berenkuil Maastricht deze week hersteld

Print
Kunstwerk berenkuil Maastricht deze week hersteld

Beeld van het zwaar beschadigde kunstwerk in de Berenkuil. Afbeelding: Loraine Bodewes

De Halfautomatische Troostmachine van Maastricht, het kunstwerk van Michel Huisman in de voormalige berenkuil in het Aldenhofpark, wordt voor maandag 6 november hersteld.

Huisman heeft nieuwe replica's gemaakt van zes bronzen beelden van uitgestorven dieren, die in 2014 uit de kuil werden gestolen. Hij wil ze deze week in de kuil plaatsen. Een onbekende weldoener stelde daar 120.000 euro voor beschikbaar, de gemeente Maastricht legde er 20.000 euro bij.

Beer Jo
Bedoeling was om het kunstwerk in 2016 in herstelde staat weer op te leveren, inclusief het aan de berenkuil herinnerende beer Jo, die op een bankje in de omgeving in het park een plek had gekregen. Het werd indertijd door vandalen gedeeltelijk vernield.

Stervende giraffe
Ook Jo is door Huisman opgeknapt en wordt teruggeplaatst op zijn vertrouwde plaats. Dat geldt ook voor het draaimolentje bij de kuil, waarmee een hand van het vrouwenbeeld op het plateau van de berenkuil in beweging kan worden gezet. Ze aait dan de nek van een stervende giraffe, die indertijd voor ophef zorgde in de Maastrichtse politiek. Het kunstwerk heeft er zijn naam van Halfautomatische Troostmachine aan te danken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →