Berekening: zorgpremie loopt fors op en dat is 'best schrikken'

Print
Berekening: zorgpremie loopt fors op en dat is 'best schrikken'

Afbeelding: ANP

Het besluit van de regeringspartijen om het eigen risico deze kabinetsperiode ongemoeid te laten, heeft een fikse schaduwzijde: de zorgpremie loopt richting 2021 op tot zo'n 1600 euro.

Het zorgpakket blijft de komende jaren intact en het verplichte eigen risico wordt vastgezet op 385 euro, meldde Rutte III tbij de bekendmaking van het regeerakkoord. Maar er zit een addertje onder het gras. De zorgpremies zullen immers wel fiks stijgen. De burger moet bevriezing van het eigen risico namelijk zelf ophoesten.

Enorme impact
Dinsdag maakten de rekenmeesters van het CPB duidelijk hoe groot de impact is: de gemiddelde zorgpremie per persoon ligt in 2017 op 1290 euro per jaar, maar in 2021 op 1601 euro op jaarbasis. Dat is een stijging van 311 euro, oftewel 24 procent, de komende kabinetsperiode.
 


VVD-Kamerlid Arno Rutte verwacht dat de stijging van de zorgpremie uiteindelijk kan meevallen. Het kabinet wil namelijk kosten besparen door via akkoorden een rem te zetten op de stijging van het aantal behandelingen in de zorg. Dat moet 1,9 miljard opleveren volgens de coalitie, terwijl het CPB slechts rekent met een opbrengst van 0,9 miljard euro.

Cruciaal
"Die akkoorden zijn cruciaal en ook echt nodig om de toename van de zorgkosten te beteugelen”, aldus Rutte. Hij geeft toe dat de huidige verwachtingen voor de premieontwikkeling ‘best schrikken’ zijn voor gewone burgers.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →