Twee opvangplekken voor jonge vluchtelingen in Limburg dicht

Print
Twee opvangplekken voor jonge vluchtelingen in Limburg dicht

Afbeelding: iStock

De opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen in de azc’s in Maastricht en Sweikhuizen gaat dicht.

Per 1 december worden de ongeveer honderd jongeren elders in het land ondergebracht.

Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is de sluiting van de amv-campussen een ‘organisatorische maatregel’. Er is simpelweg minder opvang voor minderjarigen nodig, zegt COA-woordvoerder Robert Ploeg.

Overgang


Op de azc’s in Maastricht en Sweikhuizen wonen amv’s tussen 17,5 en 18 jaar die nog in hun asielprocedure zitten of zijn uitgeprocedeerd. Deze jongeren zijn door het COA in een speciale afdeling in een azc geplaatst zodat de overgang van kleinschalige opvang naar een echt azc minder groot is.

Financieën
Hoewel het COA ernaar streeft minderjarigen zo min mogelijk te verplaatsen zodat ze in de regio hun leven kunnen opbouwen, moeten deze jongeren dus toch weg. "We kunnen geen locatie openhouden met als argument dat de jongeren het hier zo fijn hebben. Er hangt gewoon een financieel plaatje aan", zegt Ploeg.

Weert
De opvang van amv’s op het azc in Weert blijft gewoon open.

 

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →