Mestbedrijf erkent overtreden van vergunning

Print
Mestbedrijf erkent overtreden van vergunning

De biovergister van Bela in Ysselsteyn. Afbeelding: Lé Giesen

Het bedrijf Bela Group erkent dat het in zijn bio-vergistingsinstallatie in Ysselsteyn meer afvalstoffen heeft verwerkt dan volgens de vergunning is toegestaan.

Justitie stelde vorige week dat de installatie drie keer zoveel afvalstoffen verwerkt als de 34.000 ton die in de vergunning zijn opgenomen.

Directeur Dick Kroot van Bela Group zegt de exacte overschrijding nog niet te kennen. "Dat moeten we onderzoeken. Maar het is wel zo dat we te veel product door de bio-vergistingsinstallatie hebben laten lopen."

Onderzoeken
Kroot stelt dat Bela de installatie daarom vrijdag zelf heeft stilgelegd. Ook heeft Bela de erkenning van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), om mest te vergisten en duurzame energie op te wekken, laten intrekken. "We willen de installatie eerst weer helemaal op orde krijgen. Pas daarna zullen we een nieuwe erkenning aanvragen. Als er dingen niet kloppen, zijn wij de eerste die daar iets aan willen doen.” Hoe de overschrijding kon ontstaan, zegt het bedrijf te onderzoeken.

Dinsdag bracht het Openbaar Ministerie naar buiten dat Bela voorlopig geen stoffen mag aanvoeren en op het terrein opgeslagen materiaal niet mag afvoeren.

Doorzoeking
De politie doorzocht vorige week het hoofdkantoor van Bela in Venlo en de bio-vergister aan de Kempkensberg in Ysselsteyn. Daarbij bleek volgens justitie dat "de interne processen bij het bedrijf onvoldoende op orde zijn”.