Glasvezel voor ruim achtduizend adressen op platteland

Print
Glasvezel voor ruim achtduizend adressen op platteland

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Een groot deel van het Noord- en Midden-Limburgse buitengebied moet in 2018 snel internet krijgen. Het kost 30 miljoen om de in totaal 8315 adressen aan te sluiten.

Dat blijkt uit berekeningen die de provincie dinsdag heeft gepresenteerd. Het gaat om woningen en bedrijven  in het buitengebied van Venlo, Peel en Maas, Leudal, Maasgouw, Weert en Nederweert. Nu zijn  de mensen daar nog verstoken van snel internet.

Helft
CIF, de investeringsmaatschappij van pensioenfondsen als APG en PGGM, zal de glasvezel in het gebied bekostigen. Voorwaarde is wel dat minimaal de helft van de 8315 adressen meedoet anders wordt het te duur. CIF vraagt tien tot vijftien euro per maand per adres enkel voor de aansluiting. Abonnementskosten voor internet en televisie komen daar nog eens bovenop. Gedeputeerde Hans Teunissen (D66) denkt dat het haalbaar is om minimaal vijftig procent van de mensen mee te laten doen. Op 27 november is er in Roggel een informatiebijeenkomst voor alle mensen die het betreft.

Draadloos
Onderzocht wordt of ook de rest van het Noord- en Midden-Limburgse buitengebied glasvezel kan krijgen. In Zuid-Limburg komt een experiment met draadloos internet. Omdat het om relatief weinig adressen gaat, is glasvezel te duur.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen