Vraag naar jeugdhulp in Limburg blijft groeien

Print
Vraag naar jeugdhulp in Limburg blijft groeien

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

De vraag naar jeugdhulp blijft toenemen. In bijna twee derde van alle Limburgse gemeenten kregen in de eerste helft van dit jaar meer jongeren hulp dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om hulp aan jongeren tot 23 jaar. 

Sterkst
De gemeente Schinnen noteerde met een plus van 16,7 procent de sterkst gestegen vraag, gevolgd door Heerlen (13,3 procent) en Voerendaal (12 procent).

Gelijk
In vier Limburgse gemeenten (Beesel, Maasgouw, Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem) bleef de jeugdhulpvraag nagenoeg gelijk. Negen gemeenten zagen de vraag dalen. In Horst was dat het sterkst met 7,1 procent. Bergen telde 4,2 procent minder hulpvragen en Valkenburg 4 procent. Ook Venlo noteerde een daling: van 2,5 procent. In die stad kwam het tot een politieke crisis nadat bleek dat vorig jaar 10 miljoen euro meer was uitgegeven aan jeugdzorg dan het ontvangen rijksbudget.

Landelijk hebben het voorbije halfjaar ruim 311.000 jongeren tot 23 jaar jeugdhulp gekregen. Dat is een fractie - 3.000 jongeren - minder dan in de eerste helft van 2016. In Limburg kregen 21.130 jongeren hulp. Nationaal blijkt in 146 gemeenten sprake van een stijging van de hulpvraag, 211 gemeenten zagen die juist dalen. In totaal kregen 181.000 jongens en 130.000 meisjes hulp.

Herhaling
Voor het eerst bekeek het CBS ook  hoeveel van de jongeren die de afgelopen maanden aan een hulptraject begonnen, al eens eerder jeugdhulp kregen. De statistici gingen daarbij vijf jaar terug. Landelijk leverde dat gemiddeld 30 procent ‘herhalingsgevallen’ op. In Zuid-Limburg ligt dat percentage opvallend veel hoger. Hier scoort de helft van alle achttien gemeenten 40 procent of meer. Meerssen spant de kroon met 49 procent. In Nederweert is het aantal herhalingsgevallen met 12,6 procent het laagst.

Bekijk hieronder de cijfers voor jouw gemeente:

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee