Rokers stoppen vooral vanwege gezondheid van hun kinderen

Print
Rokers stoppen vooral vanwege gezondheid van hun kinderen

Afbeelding: iStock

Mensen die stoppen met roken doen dit vooral uit zorgen om hun gezondheid en die van hun kinderen. Ook adviezen en aansporingen van de huisarts of een medisch specialist zijn aanleiding om een punt te zetten achter de tabaksverslaving.

Dat blijkt uit de leefstijlmonitor, een tweejaarlijks onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek in samenwerking met het Trimbos-instituut en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Kinderen
Een derde van de rokende Nederlanders van achttien jaar of ouder deed in 2016 een serieuze stoppoging. Dat is ongeveer evenveel als in 2014 en 2015. Van de ondervraagden zei 91 procent te willen stoppen met roken omwille van de gezondheid van de kinderen, en 87 procent uit zorg voor hun eigen gezondheid. De gezondheidswaarschuwingen op verpakkingen en campagnes in de media zijn voor 21 procent van de rokers aanleiding een stoppoging te ondernemen.

Van de rokers die in de twaalf maanden voorafgaand aan het onderzoek contact had met een zorgverlener, kreeg een derde het advies te stoppen. Laagopgeleiden en ouderen kregen vaker een stopadvies dan de andere rokers.

Mannen aan de shag
Iets meer dan driekwart (77 procent) van de rokende volwassenen rookt dagelijks. Daarbij gaat het vooral om sigaretten uit een pakje (74 procent). 40 procent rookt (ook) shag en 18 procent steekt een zelfgemaakte sigaret op. Mannen roken vaker shag, vrouwen vaker sigaretten uit een pakje of zelfgemaakte sigaretten. Slechts 3 procent had in 2016 wel eens een e-sigaret gebruikt.

Vorig jaar rookte iets minder dan een kwart (24,1 procent) van de bevolking van achttien jaar en ouder. Dit is een daling ten opzichte van 2015 (26,3 procent) en 2014 (25,7 procent). Het merendeel rookt dagelijks (77,1 procent).

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →