Patiënten Laurentius Ziekenhuis verhuizen naar nieuwe intensive care

Print
Patiënten Laurentius Ziekenhuis verhuizen naar nieuwe intensive care

Judith Haans in een van de nieuwe ic-kamers. Afbeelding: De Limburger/René Corten

Een operatie in een ziekenhuis is niet ongewoon. Toch is die van woensdag in het Roermondse Laurentius Ziekenhuis dat wel. De hele intensive careafdeling gaat namelijk verhuizen. Het is de laatste afdeling in de nieuwbouw van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond die in gebruik zal worden genomen.

Woensdag zullen de vijf patiënten die in het oude ziekenhuisgedeelte op de ic liggen worden verplaatst naar de nieuwbouw.

Zo veilig mogelijk
"Daar hebben we per patiënt een paar uur voor uitgetrokken", vertelt chirurg-intensivist Rob Wilting. "De afstand is niet groot, maar in de voorbereiding van het verplaatsen van de patiënt, het overbrengen en het installeren op de nieuwe plek gaat er een hoop tijd zitten. Daarnaast werken we met een dubbele bezetting om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen."

Eigen kamer
Daar waar in de oude situatie maximaal negen patiënten op de afdeling lagen, gescheiden door gordijntjes, daar heeft op de nieuwe ic elke patiënt zijn eigen kamer. Negen in totaal. "Voor ons als verplegend personeel heeft dat voordelen, maar ook voor de patiënt", legt Judith Haans, teammanager van de intensive care uit. "Verpleegkundigen hebben meer ruimte om iemand te kunnen verplegen en tussen de gang en de kamer is nog een extra ruimte met een wastafel en kasten waar voorraad kan worden opgeslagen. Daardoor hoeven we minder vaak heen en weer te lopen. Ook patiënten gaan er op vooruit. Bezoek kan bijvoorbeeld langer blijven, een patiënt heeft meer privacy en elke patiënt kan nu naar buiten kijken."

Flinke vooruitgang
Speciaal vanwege de verhuizing van de afdeling heeft het ziekenhuis een tijdje geleden het maximum aantal mensen dat op de ic kon worden opgenomen op vijf gesteld. Na de ingebruikname van de eerste vijf nieuwe kamers, zullen de andere vier snel volgen. Wilting: "Voor de patiënten die hier onverhoopt terechtkomen, denken we dat de nieuwe situatie een flinke vooruitgang is."

2019
De intensive care is de laatste patiëntgebonden afdeling die verhuist naar het nieuwbouwgedeelte van het Laurentius Ziekenhuis. Binnenkort zal ook het nieuwe restaurant in dat gedeelte klaar zijn. Met de nieuwe hoofdingang is men inmiddels ook al een eind op weg. De bedoeling daarvan is dat die medio volgend jaar in gebruik wordt genomen. In het oude gedeelte van het ziekenhuis is men nog steeds bezig met het renoveren en vernieuwen van de bestaande verpleegafdelingen en poliklinieken. De verpleegafdelingen beschikken in de nieuwe situatie onder meer over meer eenpersoons kamers. Als alles volgens planning verloopt, is de complete verbouwing van het ziekenhuis, die in 2013 startte, in het voorjaar van 2019 afgerond. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →