Zorgen in Susteren: steeds meer winkels sluiten de deuren

Print
Zorgen in Susteren: steeds meer winkels sluiten de deuren

Foto ter illustratie. Afbeelding: Archief ANP

De ene na de andere ondernemer in het centrum van Susteren stopt ermee. Nu nieuwe aanwas uitblijft, groeien de zorgen over de toekomst van het centrum.

"Vanaf 1 oktober zijn wij gesloten, bedankt", hangt op de winkelruit van brood- en banketbakkerij Van Mierlo. Een deur verder, bij cafetaria 'Friture', is de deur ook permanent dicht. Tegenover de winkel van Marskramer (die volgend jaar de lichten definitief uitdoet) heeft de kapper het pand te koop gezet. Op de ramen van Electro Winkel staat dat deze gesloten is 'wegens ziekte'. En bij Bakker Bokken sluiten ze per 1 januari. Ze gaan met pensioen, zo laat de eigenaresse weten. 

Zorgen
Wie wil winkelen in Susteren treft steeds vaker gesloten panden. Op straat wordt volop gepraat over 'de volgende die gaat sluiten'. Bij navraag ontkent menig winkelier de sluitingsplannen. Het gepraat kenmerkt het scepticisme van de Susterenaar. Het beloofde nieuwe centrumplan laat nog steeds op zich wachten en er komen nauwelijks nieuwe winkels bij. "We kunnen straks nog geen afwasborstel meer kopen in Susteren", beklaagt een van hen zich. 

Ook de ondernemers zitten met de leegloop in de maag. Hoe minder winkels, hoe minder potentiële klanten er rondlopen. "Het verdwijnen van een bakker of kapper is slecht voor iedere ondernemer", stelt een winkelier die niet met naam en toenaam genoemd wil worden. "Bij mijn collega’s hoor ik ook zorgen. Op dit moment vechten we voor iedere klant."

Infrastructuur
Iedereen ziet het met lede ogen aan. De winkeliers en de inwoners, maar ook de dorpsraad en de gemeente. Wethouder Peter Pustjens stelt dat de gemeente er alles aan heeft gedaan om het de ondernemer zo aangenaam mogelijk te maken. "De infrastructuur is optimaal. Dat is de taak van de overheid. Het is nu aan de ondernemers om naar Susteren te komen." Daarbij merkt hij op dat het probleem in Echt even groot is.  

De dorpsraad, die volgende week met de gemeente om tafel zit, zegt ook niet te weten wat hij kan doen. Wel zegt de raad verrast te zijn door het grote aantal sluitingen. "We wachten met smart op de uitvoering van de plannen voor het nieuwe centrum."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →