Fabeltjeskrant keert terug, bijna 50 jaar na eerste uitzending

Print
Fabeltjeskrant keert terug, bijna 50 jaar na eerste uitzending

Afbeelding: Fabeltjeskrant

Bijna vijftig jaar nadat de allereerste Fabeltjeskrant de 'kijkbuiskinderen' aan de buis gekluisterd hield, komt er een 3D-animatieversie van het ooit populaire kinderprogramma.

Volgend jaar oktober moet een half uur durende special op televisie te zien zijn. Vervolgens is het de bedoeling dat Meneer de Uil in 2019 weer dagelijks een verse Fabeltjeskrant voorleest, aldus producent Robin de Levita en productiehuis Rubinstein. De Levita liet in 2016 al doorschemeren dat er een 3D-animatieversie in de maak was. Maar nu is de kogel daadwerkelijk door de kerk, zo meldt hij vandaag aan de Telegraaf.

3D-versie
Volgens De Levita zijn de driedimensionale ontwerpen van de blauw-gele uil of oehoe, Juffrouw Ooievaar, Bor de Wolf, de gebroeders Ed en Willem Bever en Meneer de Raaf al klaar. Ook in de digitale versie krijgen de figuren een uiterlijk van vilt. "Dat was heel belangrijk voor mij", legt De Levita uit. "Dat geeft een zachte uitstraling, door dat materiaal valt het licht op een mooie manier op hen. Ik zag ooit een digitale Mickey Mouse die erg 'plastic' was geworden. Dat wilde ik onder geen beding."

Goede kijkcijfers
De Fabeltjeskrant werd in september 1968 voor de eerste keer uitgezonden. De eerste fabels en personages waren geïnspireerd op de verhalen van Franse schrijver-dichter Jean de La Fontaine (1621-1695), maar al snel ging het programma meer op het echte leven lijken. In de vier jaar na de introductie werd het programma een van de best bekeken formats van die tijd. Het aantal kijkers lag tussen de een en twee miljoen kijkers per dag. Het waren vooral kinderen die keken, maar de reeks werd ook gevolgd door volwassenen, omdat er allerlei toespelingen op de maatschappij, actuele gebeurtenissen en politiek in zaten. In 1972 werd de serie officieel beëindigd, maar keerde in de jaren daarna nog regelmatig terug op de buis. 

Versies
Na een rustperiode van 12 jaar volgde in 1985 een splinternieuwe serie, gemaakt door producent Loek de Levita (1930-2004): de vader van producent Robin de Levita (58) die nu weer met de Fabeltjeskrant aan de slag gaat . De tweede reeks stopte in 1989, waarmee het totaal aantal afleveringen kwam te staan op 1640 (inclusief de oorspronkelijke reeks). Er kwam ook nog een derde serie die tot 1996 werd uitgezonden door de toenmalige omroep RTL Véronique in het kinderprogramma Telekids. 

Stemmen
De Fabeltjeskrant was niet alleen populair in Nederland. Het format werd verkocht aan ruim veertig landen verkocht. Ook werd er een Nederlandstalige, mede door De Levita geproduceerde musical van gemaakt die in 2007 in première ging. Wie de stemmen gaan doen in de nieuwe 3D-versie is nog onduidelijk. De stem van Meneer de Uil werd destijds gedaan door Frans van Dusschoten (1933-2005). 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →