Genoeg handtekeningen opgehaald, referendum over sleepwet komt er

Print
Genoeg handtekeningen opgehaald, referendum over sleepwet komt er

Afbeelding: ANP

Er komt definitief een referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel de sleepwet genoemd.

De Kiesraad heeft woensdagmorgen bekendgemaakt dat er genoeg handtekeningen zijn opgehaald. In totaal zijn 384.126 geldige handtekeningen opgehaald, fors meer dan de 300.000 die nodig zijn om een raadgevend referendum af te dwingen. 

Studenten
De handtekeningenactie voor het raadgevend referendum werd georganiseerd door vijf studenten. Eerder maakten zij al bekend dat hun eigen teller op 407.000 handtekeningen stond. 

Gemeenteraadsverkiezingen
Het referendum zal tegelijk plaatsvinden met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Het wordt het tweede raadgevend referendum in Nederland. Het eerste was het Oekraïne-referendum vorig jaar april.

Internetgegevens
De Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten, geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers. De Eerste Kamer gaf in juli groen licht voor de wet. Aanvankelijk zou die per januari in werking treden, maar volgens bronnen in Den Haag is de invoering uitgesteld tot 1 mei 2018.

CDA-leider Sybrand Buma heeft gezegd dat zijn partij de uitkomst van het referendum over de sleepwet 'hoe dan ook naast zich neer zal leggen'.