Aanslagpleger New York schreef op briefje dat hij handelde uit naam van IS

Print
De 29-jarige Oezbeek die gistermiddag plaatselijke tijd in New York met een pick-uptruck op fietsers en voetgangers inreed, zou handelen uit naam van IS. De man heeft op de plek van de aanslag een briefje achtergelaten waarop staat dat hij 'trouw zweert aan IS'. Hij is aangehouden.

Het incident vond plaats in Lower Manhattan bij Hudson Street en Chambers Street. Zes mensen waren op slag dood, twee overleden later aan hun verwondingen. Zeker vijftien mensen raakten gewond. De auto waarin de man op de voetgangers en fietsers inreed, was voorzien van logo's van Home Depot, een Amerikaanse doe-het-zelf keten. 


Een foto van de 29-jarige verdachte Sayfullah Habibullahevic Saipov, vrijgegeven door de Amerikaanse autoriteiten. 

De dader is volgens de politie 29 jaar oud en heet Sayfullo Saipov. Hij komt oorspronkelijk uit Oezbekistan en zou sinds 2010 in de Verenigde Staten wonen. De man heeft een rijbewijs had uit Tampa (Florida), maar hij woont in Paterson, New Jersey. Sinds zijn aankomst in de VS werkte hij als chauffeur van vrachtwagens en voor taxibedrijf Uber. Hij had een 'green card'; een officiële verblijfsvergunning. 


Paintball-pistool
Volgens een verklaring van de politie reed er 'een voertuig in op voetgangers en fietsers en die daarna tot stilstand kwam tegen een schoolbus. De bestuurder stapte uit en toonde wapens, die achteraf geen vuurwapens bleken. Agenten schoten de man neer'. Volgens ooggetuigen riep de man Allahu Akbar (Allah is groot). Hij zou zeker vijf mensen hebben geschept op het voet- en fietspad. De man is naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij volgens Amerikaanse media zou weigeren om met de politie te praten. 

Later op de avond heeft de politie een busje met nummerplaten uit Florida op de parkeerplaats van een Home Depot-vestiging in de plaats Passaic in New Jersey onderzocht. Bij die vestiging zou de dader een uur voordat hij op fietsers en voetgangers inreed de pick-up truck hebben gehuurd waarmee hij de aanslag pleegde.


De Amerikaanse recherche onderzoekt de plek van de aanslag. - Foto: EPA

Slachtoffers
Bij de aanslag is onder meer een Vlaamse vrouw om het leven gekomen. Ze kwam uit de omgeving van Roeselare. De vrouw was op een citytrip met haar zus en moeder. Ook vijf Argentijnen kwamen om. Het zou volgens Argentijnse media gaan om Hernán Diego Mendoza, Diego Enrique Angelini, Alejandro Damián Pagnucco, Ariel Erlij, en Hernán Ferruchi.

De vijf mannen komen uit Rosario. Ze waren met een groep van tien studievrienden in New York om te vieren dat ze dertig jaar geleden afstudeerden. De mannen zouden samen naar ratio geld hebben ingelegd zodat alle tien de mannen voldoende financiële middelen hadden om de reis naar New York te maken. Volgens de Argentijnse media zijn de familieleden van de slachtoffers onderweg naar New York. De Argentijnse overheid heeft geschokt gereageerd.

Naast de vijf Argentijnse mannen en de Belgische vrouw vonden nog twee mensen de dood. Over hun identiteit is nog niks bekend. Er zijn voor zover bekend geen Nederlandse slachtoffers gevallen.

Onder de gewonden zijn zeker twee kinderen. Zij bevonden zich beiden in de schoolbus waar de pick-up truck tegen tot stilstand kwam. De kinderen zijn behandeld aan hun verwondingen, maar zijn buiten levensgevaar. Ook twee gewond geraakte Argentijnen, onderdeel van de vriendengroep, zijn buiten levensgevaar.


Het incident vond plaats in Lower Manhattan, vlakbij het World Trade Center. - Foto: ADR

Terreurdaad
De autoriteiten beschouwen deze aanval als een terreurdaad. President Donald Trump noemt de aanslag het werk van 'een hele zieke en geestelijk gestoorde persoon'. Burgemeester Bill de Blasio spreekt van 'een laffe terroristische daad en een pijnlijke dag voor de stad'. 

Gouverneur Andrew Cuomo van New York riep de inwoners op niet in angst te gaan leven. "Leef je leven, laat terroristen jullie niet veranderen." Trump twitterde daarnaast nog: "We mogen ISIS niet toestaan naar ons land toe te komen of terug te keren, nadat we ze in het Midden-Oosten en elders hebben verslaan. Genoeg!"

Op de plek van de aanslag zou volgens Amerikaanse media een briefje zijn gevonden waarin de man trouw zweert aan IS. Trump wil naar aanleiding van de aanslag nog strengere screening van immigranten, al valt Oezbekistan niet onder de landen waarvan inwoners momenteel al extra worden gescreend.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee