Taxateurs bekijken woning als WOZ-waarde wordt betwist

Print
Taxateurs bekijken woning als WOZ-waarde wordt betwist

Afbeelding: iStock

BsGW gaat door het stof. Na stevige kritiek van een makelaar past de belastingdienst van 30 van de 33 gemeenten in Limburg zijn werkwijze aan.

Makelaar Guus Corten uit Beek betichtte BsGW (Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen Limburg) onlangs van broddelwerk in De Limburger. Volgens eigen onderzoek wijkt de getaxeerde waarde van woningen door BsGW gemiddeld 15 procent af van de werkelijke waarde. In een kwart van de gevallen is dat zelfs meer dan 20 procent.

Miljoenen kwijt
Corten vond steun in het gegeven dat BsGW veel bezwaarprocedures verliest en de afgelopen drie jaar in totaal 2,2 miljoen euro kwijt was aan proceskostenvergoedingen. Om het huishoudboekje weer op orde te brengen, is de dertig deelnemende gemeenten gevraagd 1,6 miljoen bij te storten.

BsGW wilde destijds niet inhoudelijk reageren op de kritiek van Corten, maar directeur Jan Willemsen heeft in een brief aan het bestuur van de BsGW kenbaar gemaakt de werkwijze aan te passen. Bij wijze van proef nemen taxateurs volgend jaar een kijkje in woningen als de WOZ-waarde door burgers wordt betwist, bijvoorbeeld vanwege vochtproblemen of verwaarlozing.

Geen bezichtigingen
Zo’n inpandige opname gebeurde voorheen zelden, omdat het niet verplicht was en niet nodig, aldus BsGW. Bovendien wil de dienst de inwoners zo min mogelijk lastigvallen. Corten suggereerde dat BsGW geen bezichtigingen deed om kosten te besparen. Het heeft er volgens de makelaar toe geleid dat het woningbestand "ernstig vervuild” is.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →