Segers: SP bezuinigt zelf op wijkverpleging

Print
Segers: SP bezuinigt zelf op wijkverpleging

Afbeelding: ANP

De bezuiniging op de wijkverpleging die de SP het nieuwe kabinet verwijt, is een plan van die partij zelf. Dat hield ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zijn SP-collega Emile Roemer voor in het eerste grote debat over de plannen van Rutte III.

De SP en de andere linkse partijen maken zich zorgen over de afspraken die het nieuwe kabinet, dat steunt op VVD, CDA, D66 en Segers' ChristenUnie, wil maken met de gezondheidszorg. Om de stijging van de kosten af te remmen, moet de zorgsector 1,9 miljard besparen op de miljarden die de zorg de komende jaren duurder wordt. Als het kabinet van alle geledingen binnen de zorg evenveel vraagt, zou de wijkverpleging daarvan ongeveer 100 miljoen moeten opbrengen.

Segers wees Roemer erop dat de SP precies zulke afspraken met de gezondheidszorg wil maken. Roemer wierp tegen dat hij die bezuinigingen zoekt in het bestrijden van bureaucratie, winstuitkeringen en topsalarissen, maar ook dat verschilt volgens de ChristenUnie-voorman niets van de kabinetsplannen.