Familie en zorgklanten frauderen met pgb's

Print
Familie en zorgklanten frauderen met pgb's

Het OM plukte het afgelopen jaar een recordbedrag weg bij criminelen. Afbeelding: ANP

De familie achter het Kerkraadse zorgbemiddelingsbureau Baas in Zorg (BIZ) fraudeerde met persoonsgebonden budgetten (pgb´s). In diverse gevallen werkten zorgklanten mee aan de fraude, door pgb-budget om te zetten in contant geld en onderling te verdelen.

Dat bleek op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling voor de rechtbank. Het bedrijf Baas in Zorg stond tussen 2007 en 2015 onder leiding van de nu 61-jarige Hannie D. uit Kerkrade en haar 31-jarige nichtje Ilona D. uit Eygelshoven.

Thuiszorg
BIZ organiseerde en verleende thuiszorg voor ongeveer 150 oudere mensen in Heerlen en Kerkrade die huishoudelijke of verpleegkundige hulp nodig hebben. Voor het betalen van die zorg kon en kan men een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen. Dat is een geldbedrag waarmee men zelf de benodigde verzorging, verpleging en begeleiding kan inkopen.

Fraude
Volgens het Openbaar Ministerie hebben de mensen achter Baas in Zorg zich stelselmatig schuldig gemaakt aan fraude en valsheid in geschrifte, teneinde zichzelf te verrijken met een deel van de pgb-gelden. Dat zouden ze onder meer gedaan hebben door pgb-declaraties te vervalsen en veel meer zorguren te declareren dan er in de praktijk hulp werd verleend. Pgb-budget dat aan het eind van het jaar niet besteed was, werd soms in overleg met een cliënt contant gemaakt door een valse nota op te stellen.

Miljoen euro
De cliënt maakte het valselijk gedeclareerde pgb-geld dan over naar BIZ. Dat bedrijf hield twee derde van het pgb-bedrag in en gaf de klant het resterende deel in een gesloten envelop. Een van de BIZ-cliënten zou op die manier genoeg hebben verdiend om een nieuwe scootmobiel aan te schaffen. Volgens zorgverzekeraar CZ heeft BIZ in totaal voor een miljoen euro teveel aan declaraties ingediend. CZ overweegt een civiele procedure tegen de verantwoordelijken te starten. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →