'Ieder voor zich' schaadt inwoners van Zuid-Limburg

Print
'Ieder voor zich' schaadt inwoners van Zuid-Limburg

Afbeelding: iStock

Maastricht / Sittard / Heerlen - Harde kritiek op gebrekkige samenwerking in Zuid-Limburg. Als gemeenten hun ‘muur van eigen belangen’ niet slopen, zijn hun inwoners de dupe, waarschuwen onderzoekers.

Zuid-Limburg dreigt door gebrekkige samenwerking aan de verkeerde kant van de streep te raken in de steeds heftigere concurrentieslag tussen sterke en zwakke regio’s.

Doembeeld
Bedrijven en goed personeel zullen naar elders vertrekken, terwijl ‘tussen de heuvels’ de sociale problematiek alleen maar zal toenemen. Dat doembeeld schetst onderzoeksbureau BMC in rapporten over de bestuurskracht van Maastricht en Sittard-Geleen, opgesteld in opdracht van die gemeenten.

Er is de laatste twintig jaar al veel samengewerkt in Zuid-Limburg en er is ook vooruitgang, maar gemeenten hebben volgens BMC als puntje bij paaltje komt ‘nog steeds vaak de neiging om zich ten opzichte van elkaar te profileren.’ Dan worden ze juist concurrenten, bijvoorbeeld bij (het vullen van) bedrijventerreinen. Door ‘persoonlijke inspanningen van bestuurders zijn in de afgelopen jaren (beperkte) positieve resultaten gerealiseerd. En even zo snel zijn constructieve samenwerkingen tenietgedaan na spelerswisselingen’ in de college-kamers, constateert het onderzoeksbureau.

Te weinig chemie
Juist ook tussen de drie grote spelers - Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen - is er te weinig chemie. Dat moet anders, oordeelt BMC, dat erop wijst dat een gezamenlijke strategische visie vereist is. De gemeenten moeten ook een gezamenlijke vuist gaan maken in Den Haag en Brussel en taken en voorzieningen verdelen.

Volgens Maastricht zijn de burgemeesters van de drie grote gemeenten al aan de slag met de BMC-analyse. Uiterlijk 1 januari 2019 moet er ‘vernieuwde samenwerking’ zijn. Dat is goed ook, zegt de bij de gesprekken betrokken gedeputeerde Ger Koopmans. "De concurrentie tussen stedelijke regio’s is groot. Dan moet je samenwerking niet goed maar fantastisch zijn.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen