‘Criminele informant regelde transport 1100 kilo heroïne’

Print
‘Criminele informant regelde transport 1100 kilo heroïne’

Foto ter illustratie Afbeelding: AD/Bundespolizei

Een criminele informant die de Belgische en Nederlandse politie heeft geholpen bij het onderscheppen van een recordvangst heroïne in februari van dit jaar is zelf betrokken geweest bij de organisatie van dat transport vanuit Iran naar Heijen in Noord-Limburg. Dat meldt NRC.

De krant heeft het dossier van de strafzaak RidleyPark ingezien. 

De partij heroïne van 1100  kilo en een waarde van  ruim 60 miljoen euro was in februari - verstopt in bakovens -  vanuit Iran via de haven van Antwerpen onderweg naar een loods op industrieterrein De Groote Heeze in Heijen. Die loods stond op naam van Fred B. (55) uit Sittard. Hij zat enkele dagen vast, maar werd tot nu toe door justitie ongemoeid gelaten, zegt zijn advocaat Coen van den Heuvel. 

Infiltratie
Donderdag komt in de Rotterdamse rechtbank de vraag aan de orde of de informant, de 44-jarige Murat I. uit Rotterdam, en de recherche de regels hebben overtreden omdat I. zelf  betrokken was bij de zaak waarover hij informatie verstrekte. Dan is er sprake van infiltratie door een criminele burger en dat kan weer vergaande consequenties hebben. De inzet van een criminele burgerinfiltrant is slechts onder zeer bijzondere omstandigheden toegestaan. 

Felle vete
Volgens het Algemeen Dagblad zou mede het verlies van deze partij drugs tot een felle vete in de Turks-Nederlandse onderwereld hebben geleid. Criminelen denken dat Murat I. ook nog 1300 kilo coke achterover heeft gedrukt. Zijn familie zit ondergedoken. Gedupeerden van I. zouden een ontvoering hebben gepland. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →