Het lijkt wel oorlog in Blerick: dit is wat er allemaal gebeurde

© De Limburger

Blerick werd woensdagmiddag opnieuw opgeschrikt door een dodelijke schietpartij. De emoties in het stadsdeel liepen daarna hoog op. Een overzicht:

Redactie

Het is omstreeks 13:30 uur als een man op de Nieuwborgstraat van dichtbij met meerdere schoten om het leven wordt gebracht. De daders komen over straat aanlopen en vuren meerdere keren. Daarna slaan ze te voet op de vlucht.

Ömer KöksalDe hulpdiensten schalen direct op: de politie brengt een klein leger aan agenten op de been en ook de marechaussee wordt ingezet bij de klopjacht op de daders. Niet veel later komt het bericht dat het slachtoffer van de schietpartij ter plekke is overleden. Ook de identiteit van de man laat niet lang op zich wachten: al snel wordt duidelijk dat het gaat om de 22-jarige Ömer Köksal.

Mobiele eenheidDe gemoederen lopen vervolgens hoog op in de buurt. Als het bericht wordt verspreid dat de daders van de schietpartij zich mogelijk ophouden in een flatgebouw aan de Meidoornstraat, komt er een grote groep mensen op de been. Ze eisen dat de mannen naar buiten worden gehaald. De Mobiele Eenheid moet eraan te pas komen om de situatie in bedwang te houden. De daders zijn ondertussen nog steeds niet gevonden. Agenten, compleet met kogelvrij vest en bivakmuts, rijden met hoge snelheden door de buurt, op zoek naar de daders.

Elders in Blerick is ondertussen één verdachte opgepakt in verband met de schietpartij. Wat de rol van de 21-jarige man uit Tegelen precies is geweest, wordt niet duidelijk. In de flat aan de Meidoornstraat worden geen verdachten gevonden.

Niet voor het eerstHet is niet voor het eerst dat Blerick wordt opgeschrikt door ernstig vuurwapengeweld. De schietpartij in de Nieuwborgstraat van woensdagmiddag is al de vierde in acht maanden tijd.

Op 11 april wordt in de Van Bornestraat vanuit een rijdende auto het vuur geopend op een geparkeerde wagen. De man in de auto blijft ongedeerd. Op 21 augustus is het opnieuw raak: de 44-jarige Kemal Zengin wordt voor de deur van zijn woning aan de Klingerbergsingel geliquideerd. En op 20 oktober gaat het weer mis: bij een schietpartij in een woning boven de keukenzaak op de hoek van de Antoniuslaan en de Sint Willebrordstraat raken twee mannen gewond. Een 50-jarige Venlonaar zit daar voor vast, een 43-jarige Venlonaar ligt nog in het ziekenhuis. De eerste drie schietpartijen van dit jaar waren volgens burgemeester Antoin Scholten telkens drugsgerelateerd.

ProtestmarsTerug naar woensdag, begin van de avond. Een groep buurtbewoners is het geweld in Blerick meer dan zat en loopt in een protestmars naar het gemeentehuis van Venlo. "Ik heb een gezin. Ik vrees voor de veiligheid van mijn kinderen", motiveert initiatiefnemer Hakim Karim de tocht. Burgemeester Scholten toont begrip voor de angst en de woede van de buurtbewoners. Hij zegt toe dat er de komende tijd extra politie wordt ingezet in Blerick.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal