Nieuwe domper in Europa: Feyenoord verliest ook bij Sjachtar

Print
Nieuwe domper in Europa: Feyenoord verliest ook bij Sjachtar

Afbeelding: ANP/Henk Jan Dijks

Aan de reeks nederlagen van Feyenoord in de Champions League komt maar geen einde. De landskampioen moest woensdag in Charkov opnieuw buigen voor Sjachtar Donetsk: 3-1.

Daarmee verdween ook het laatste sprankje hoop op overwintering in de Champions League. Het nog altijd puntloze Feyenoord zal in de laatste twee groepswedstrijden met Napoli (drie punten) strijden om de derde plek, die een vervolg in de Europa League betekent.

Voorsprong
Net als twee weken geleden in de thuiswedstrijd tegen de kampioen van Oekraïne nam Feyenoord vroeg de leiding. Nicolai Jørgensen kopte in de twaalfde minuut een voorzet van Steven Berghuis binnen: 0-1. In amper vijf minuten tijd zag Feyenoord die voorsprong echter veranderen in een achterstand.

Fout
Een dieptepass door het hart van de Rotterdamse defensie leidde de gelijkmaker in. Doelman Brad Jones hield Taison nog van scoren af, maar gleed daarna uit en kon niet verhinderen dat Facundo Ferreyra in tweede instantie de gelijkmaker binnenschoot. Twee minuten later ging Sofyan Amrabat de fout in. De Marokkaanse middenvelder bleek niet geleerd te hebben van zijn blunder in de Klassieker tegen Ajax. Amrabat verdedigde opnieuw door het midden uit en leverde de bal daarbij zomaar in bij Marlos. De linksbuiten van Sjachtar profiteerde dankbaar en krulde de bal langs Jones.

Verschil groot
Zo moest Feyenoord opnieuw al vroeg in de achtervolging, net als in de voorgaande duels met Manchester City (0-4), Napoli (1-3) en thuis tegen Sjachtar (1-2). Hoewel de landskampioen op het Europese podium wel iets van progressie toont, blijkt het verschil met de opponenten groot. De reeks nederlagen van de afgelopen weken in de Champions League heeft het vertrouwen flink aangetast, want ook in de eredivisie kunnen de Rotterdammers amper meer winnen.

Derde plek
Feyenoord probeerde het na rust wel, maar na wat kansjes voor Steven Berghuis en Jørgensen viel het doelpunt in de 68e minuut aan de andere kant. Marlos glipte handig langs Renato Tapia en stiftte de bal over Jones in het net (3-1). Het enige goede nieuws kwam uit Napels waar City won van Napoli, zodat Feyenoord in ieder geval nog kans houdt op de derde plek.