Meldpunt gevaarlijke kruispunten voor fietsers

Print
Meldpunt gevaarlijke kruispunten voor fietsers

Afbeelding: iStock

Twee derde van alle dodelijke ongelukken met fietsers gebeurt tijdens het oversteken van een kruispunt, maar gemeenten hebben daar veel te weinig oog voor.

Dat blijkt uit een enquête van de Fietsersbond onder 150 lokale afdelingen. Daarom komt de bond donderdag met een speciaal meldpunt waar fietsers gevaarlijke kruispunten in het verkeer kunnen doorgeven.

Fietsers zelf
"Er zijn natuurlijk cijfers over ongelukken op kruispunten, maar we willen voor een compleet beeld graag van fietsers zelf horen welk punten zij onveilig vinden", zegt directeur Saskia Kluit. 

Gevolgen
Volgens haar moet het veilig maken van kruispunten juist prioriteit krijgen van gemeenten. "Als het te druk is dan is de kans groot dat automobilisten of vrachtwagens fietsers over het hoofd zien, vaak met ernstige gevolgen." Dat het vaak misgaat voor fietsers bij kruispunten komt door onoverzichtelijke situaties en slecht op elkaar afgestelde verkeerslichten. Ook komt het volgens de bond voor dat er gewoon te weinig verkeerslichten zijn.
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →